pátek 31. července 2015

Fejeton: Vítězství socialismu

Zatím co 1 světová poničila starý kapitalistický svět, velká říjnová socialistická revoluce znamenala obrovský rozkvět Ruska (SSSR). Již v prvních 20ti letech se stal SSSR ekonomicky nejrychleji se rozvíjející stát. Komunisté úplně odstranili negramotnost, plně elektrifikovali podniky a domácnosti, vybudovali silnou železniční a dálniční síť. Školská zařízení, zdravotní střediska a obchody jsou dostupné všem, protože jsou postaveny v každém městě, v každé vesnici.

Zatím co v kapitalismu se šířila chudoba, bída, hlad, nezaměstnanost a řady bezdomovců. Dopravní a obchodní obslužnost pramalá, na venkově dokonce silnice a železnice, školské a zdravotní zařízení, obchody ani nejsou a lidé musí do měst. Školy a zdravotní péče je nedostupná a proto je v kapitalismu stále silná negramotnost a šíří se nemoci, hlavně mezi chudými. Drtivá část podniků a domácností nemůže být modernizováno, protože nemají elektřinu. Rozkvět socialismu bil do očí kapitalistů a tak přivedli k moci Hitlera, aby ho zničil dřív, než se stane impulzem pro jejich zbídačený lid k celosvětové revoluci.

Po 2s.v. válce se východní Evropa dala dobrovolně cestou socialismu, západní byla donucena USA dát se cestou imperialismu a kapitalismu. Za 40 let po válce byl rozdíl mezi socialismem a kapitalismem viditelný. Život v socialismu se mohl lidem v kapitalismu jen zdát.

Socialismus: skvétající společnost s rozsáhlými svobodami, rozvíjející se a kvalitní bydlení, služby, zdravotnictví, školství, kultura, s moderní dynamickou ekonomikou, dostatkem všeho. Silná síť kvalitních silnic a dálnic, železnic, školských a zdravotních zařízení, obchodů s dostatkem kvalitního zboží. Šťastný svobodný svět pro všechny, kde všichni pracují pro společnost. Ve svobodných volbách vždy s převahou vyhrává komunistická strana nad ostatními. Socialismus přijímá stále více emigrantů z kapitalistických zemí.

Kapitalismus: upadající, zaostalá ekonomika, dlouholeté neinvestování do modernizace ekonomiky, bydlení, služeb, zdravotnictví, školství, kultury, nedostatek všeho. Domácí elektronika, auta, nábytek, jsou na pořadník a za úplatek. Nedostatek všeho vede k podpultovému prodeji. Kvalitní zboží z východu si mohou někteří, hlavně bohatí, koupit v Tuzexu. Rostoucí nezaměstnanost, přibývající bezdomovci. Nekvalitní a většině lidí nedostupné školství a zdravotnictví. Rozevírající se nůžky mezi bohatými a chudými.

Jako prevence proti bouřím zavedení nedemokratických zákonů, pronásledování a věznění lidí a zákaz všech stran a spolků, které jsou označeny jako protikapitalistické. Do voleb, předem připravených, jsou puštěny jen vládní pravicové strany. Všude přítomná bída a šeď. Před bídou a hlavně před pronásledováním, persekucí a vězením, utíká stále více emigrantů, proto kapitalisté zadrátují hranice. Odpor proti kapitalismu narůstá, až se zvedne vlna bouří, které kapitalismus smetou.

Hranice se otvírají a občané z kapitalistických států se poprvé dostanou na východ. Žasnou nad dostatkem a modernizací. Nad kvalitou sovětské (SSSR) a Čínské elektroniky. Východoněmecká auta Trabant a Wartburg jdou na západě na dračku. Válcují zaostalé Rolls-Royce, Porsche, Mercedesy, Mazdy… Na luxusní Volhu, Škodu, Ladu zatím nemají. Lidé si žádají vše socialistické. Konečně si mohou volně koupit vše a všeho je dostatek. Ovšem velká zaostalost a rozklad kapitalistických ekonomik nedovolí ještě dlouho takoví luxus, jako lidem v socialismu.

Němci a Korejci se spojili a tak socialistické části pomohou bývalým kapitalistickým částím. USA spoléhá na štědrou pomoc Kuby. Ale i při optimismu ekonomů, i nejbohatší kapitalistické státy: USA, Kanada, Japonsko, státy západní Evropy, dnes na úrovni socialistické Etiopie a Angoly, dosáhnou alespoň Albánské, Rumunské, nebo Vietnamské ekonomiky tak za 20 let a možná za dalších 20 let dosáhnou průměru socialistické společnosti. Ostatním to bude trvat déle.

EHS, NATO se rozpadá. Z RVHP a Varšavské smlouvy se stávají organizace pro mír a ekonomický růst světa. RVHP se mění ve svaz socialistických států: SSS, se společnou zahraniční politikou, ekonomikou, daněmi, měnou. Jako důkaz úcty k otci socialismu, jí nazývají: Marx. 1 marx = 100 dolarů. USA, Kanada, Japonsko, celá západní Evropa a Austrálie a Novým Zélandem požádali o přijetí do Varšavské smlouvy. Po 10 letech podali USA, Kanada, Japonsko žádost SSS o přijetí. Za dalších 10 let požádali o přijetí celá západní Evropa, Austrálie a Nový Zéland.

Socialismus ukázal, že je vyspělejší než kapitalismus. Socialismus vyhrál na celé čáře. Po roce 2000 se díky socialismu sjednocuje celý svět. Cesta k míru, vyspělé civilizaci a komunismu je otevřená.

Žádné komentáře:

Okomentovat