pátek 31. července 2015

Fejeton: o civilizaci

Vidím to fakt špatně. Je to na pováženou. Co se to s lidmi děje? Málo komunikace, málo porozumění, málo času, málo lásky, málo dětí… Dnes se už nenosí přirozená úcta ke stáří, k ženám, k vzorům, k úspěchu, k přátelství, ke slušnosti… Možná je to tím, že lidi k tomu 40 let socialismu nikdo nevedl, ba dokonce se ta úcta velmi často, ne-li ustavičně, pokřivovala. Nucením koho si máme a nemáme vážit a ctít, přesto, že to mnohdy byli lidé opovržení hodní. Možná je to i tím, že za posledních 20 let, nám nikdo nepřipomněl, co to čest a úcta je? Asi na to nebyl čas. Jako nebyl čas na přátelství, lásku, hledání vzorů, zamyšlení se nad hodnotami života.

Tak třeba, pamatuji si, že dříve se lidé scházeli, povídali, šli spolu do společnosti. Dnes je společnost hospoda a facebook. Když poslouchám, hlavně mladý, jak se předhání, kolik má kdo přátel. Když mi říkají, že 100, 500, 2000…, tak se jich ptám: a kolik těch přátel znáš osobně? S kolika se scházíš? Kolik těch přátel ti popřeje k narozeninám, vánocům? Kolik těch přátel ti pomůže, když budeš potřebovat? A kolik těch přátel se přijde podívat a povzbudit, když ochoříš?

Nebo ty virtuální hry o životě (teď vynechám ty bojové), které jsou už tak propracované, kde můžete prožít celý život, se vším všudy, že už člověk nepozná, co je pravda. Už si můžete vytvořit vlastní svět, prožít svůj život podle vašeho scénáře, ne podle skutečnosti. Realita se stírá. Vlastně utečete s tohoto našeho reálného světa, plného špatností a neporozumění, do toho virtuálního, dobrého, lásky plného. No, a nakonec jsem nedávno slyšel, že se můžete virtuálně i pomilovat a zplodit dítě. No páni, tak my se bojíme, na jakou katastrofu civilizace zahyne, a ono to bude kvůli tomu, že všichni budou sedět doma a plodit se virtuálně.

Nedávno jsem jel do práce autobusem. A nevěděl jsem, že uvidím obrázek naší společnosti. Když jsem nasedl, tak vidím, že si všichni lidi sedli sami. Jestli víte, jak vypadá autobus, tak tam jsou všude sedačky po dvou. No a na každé dvojičce seděl jen jeden člověk. Nikde neseděli dva vedle sebe. Trochu mě to pobavilo. Představil jsem si ty lidi u těch počítačů, v těch virtuálních světech. Každý je sám uprostřed lidí, sám ve svém světě, SÁM.

Tak se mi zdá, že se nemáme bát katastrof, konce světa 2012, válek, hladomorů,… protože lidstvo vymře samotou. Nebo ne? Že by stačilo zrušit facebook, virtuální hry života, nebo vypnout proud? Víte, kdy v Kanadě prý vzrostla porodnost? 9 měsíců po kolapsu elektráren a 14 dennímu výpadku proudu. Že bychom to zkusili? Pro záchranu lidstva?

Žádné komentáře:

Okomentovat