pátek 31. července 2015

Fejeton: každý se "nezastavý" jinak

No já se celý den nezastavím… slýchávám často. Skoro to vypadá, že veškeré lidstvo je stále v pohybu. Že nemá čas se zastavit. Pak ale zjistíme, že druhý se nezastaví proto, že dělá spousty zbytečností. Nebo že se baví, a pak s hrůzou zjistí, že měl udělat tamto a ono, a už to skoro nestíhá. Ale kdyby na to šel hned? Nemusel by se tak honit. Á nebo, kdyby si to jináč rozložil, případně někoho jiného pověřil, zvláště kdyby to bylo i pro něj?

Ale každý to "nezastavení" asi chápeme jinak? Ale myslím, že je to stejné, jako si kancelářská síla myslí, jak se dře a ten dělňas, jak si jen odpracuje svou směnu. A jak si dělňas říká, jak se dře a kancelářská síla si jen odsedí svou směnu… A stejně tak tráví lidé, své volno po svém.

A myslím, že mluvit o nějaké činnosti, jako o flákání či nudě, může jen ten, kdo jí dělá. Tu činnost, ne tu nudu. Myslím si, že kdo se honí, ten se honí proto, že si to neumí zařídit jinak. A každý kdo se nudí, tak se nudí jen proto, že se neumí bavit. A kdo říká, že si při odpočinku stejně neodpočal, tak ten neodpočíval, protože neumí odpočívat. A nezáleží na tom, při čem se bavil nebo jak odpočíval. Jestli u TV či PC. Nebo při sportu, čtení, spaní, zahrádky plení…

Prostě člověk, který neumí odpočívat a neumí se bavit, tak si neodpočine a nudí se. A ten kdo umí odpočívat a umí se bavit, ten bude třeba skály lámat, nebo na kanapi ležet a sledovat jak moucha leze.

Žádné komentáře:

Okomentovat