pátek 31. července 2015

Vědělo se o holocaustu?

Člověk si nedokáže připustit, že by jiný člověk byl schopen takových zvěrstvech, jako nacisté holokaustu. Pravda, co oči nevidí, to srdce nebolí. A co je mi do cizího neštěstí, že? Dokážu si představit, že ti miliony Evropanů si ani ve snu nedokázalo představit, co se děje. Dokáži si představit, že si mohli myslet to, že ti "zmizelí" se někde jinde ukážou. Dokážu si představit, že obyčejní lidi, jako já nebo vy, si mohli myslet, že ti lidi opravdu žijí jinde. Že je jen přestěhovali (oficiální propaganda nacismu, fašismu a komunismu) jinam. Víte, sám nevím, co bych dělal, kdyby náhle mizeli sousedi, a oficiální propaganda by mi říkala, že žijí někde jinde. Ale co nedokážu pochopit je to, že ti co mohli mít informace a nejspíš i měli (rozhodně měli lepší informace a lepší možnosti je získat než já a další obyčejní lidé), tak že těm to nebylo divné?

Do této kategorie počítám vlády, které museli mít informace od kontrašpionáže, dále výrobci materiálu a zařízení na stavbu a vybavení koncentráků, a také ty bojovníci proti režimu, dále novináři a různé organizace, kterým rozhodně mělo být něco divného a prošetřit to. Dnes by se různé organizace a novináři vrhli na tu zem, kde by se to dělo. Před válkou v Jugoslávii, Iráku, také před vojskem přišli a zjišťovali, proč ne tenkrát? Co oni dělali? Proč se nezajímali o to, co se děje? Proč se nesnažili osvobodit transporty, jedoucí na jatka? Vždyť projížděli přes běžně veřejná nádraží, železnici, obce. Že byli transporty přísně chráněni? NO TÍM SPÍŠ!!! Co když tam nepřítel vezl tajnou zbraň?! Ti všichni: vlády a jejich rozvědky, výrobci pro potřeby koncentráků, organizace a novináři, i ti bojovníci proti režimu, ti tedy rozhodně něco vědět, minimálně mít vážné podezření, mohli. U nich nic nechápu a jedinou představivost v jejich případě mám: že je to nezajímalo! Bylo jim to jedno, byli to jen židé, tak co. Dejme tomu, obyčejní lidé neměli tušení, ale vyjmenované skupiny tušení mohli mít. Jestli to náhodou přímo nevěděli?!

Jistě, cenzura na dobitém území byla. Proto bych nezazlíval nic těm obyčejným dělníkům, zemědělcům, bankovním úředníkům, prodavačům, kuchařům, číšníkům.......... ale jsou jiní, kteří měli možnosti se dozvědět víc. A zvláště z území, mimo německou okupaci (v letech kdy začal holokaust, už v podstatě - mimo Evropu). Ale i v Evropě bylo pár států, kde mohli svobodně psát a myslet: Velká Británie, Irsko, Švýcarsko, Švédsko. Co dělali jejich vlády, novináři, jejich tajné služby? Co dělal červený kříž? A mimo Evropu to stejné. Mimo jiné, co dělala, tenkrát druhá největší mezinárodní nezisková organizace, červený půlměsíc? (obdoba červeného kříže). Co dělali všichni ti, kam nacistická, fašistická a komunistická propaganda nedosahovala? Nevěděli? Pochybuji! Nechtěli vědět? Nejspíš ano! Prostě, nechce se mi věřit, že nikdo nevěděl a po válce byl zděšen.

Válka byla, je a bude, vždy eldorádem tajných služeb. Válčící strany je potřebují. Jedni aby snáze dobývali, druhým to pomohlo k lepší obraně. Jak to, že tajné služby nezaznamenali (je-li to vůbec možné) obrovský přesun lidí, jaký koliv pohyb na železnici, a zástavbu při stavbě koncentráků. To se nezajímali, co se děje? To nechtěli zjistit, jestli tam Hitler nemá nějaké výcvikové tábořiště? Nebo nějakou vývojovou a výrobní základnu pro vojenský průmysl? A co ty přesuny, nejspíš tisíců vlaků? A že by nevěděli, co se děje, když by zjistili, že ten přísun je tak nějak velký na velikost tábora. A co tam v tom táboře stále vyráběli, když komíny kouřili ve dne v noci? To tam museli mít nějakou továrnu, fungující na tři směny. A co tam tak mohou vyrábět? A jak to, že to nikdo nikdy neviděl, co se tam vyrábí? Kam jdou ty výrobky z té továrny? A JE TO VŮBEC TOVÁRNA? Jestli ne, tak CO?

Na to, že se takto nikdo neptal, na to mi chybí nejen tyto otázky, ale i odpovědi. To opravdu nikoho nezajímalo, na čem pracují desítky tisíc (miliony ve všech táborech) pracovníků? To opravdu nikoho nezajímalo, že takové množství "dělníků" by byla už dost slušná továrna? A to se nikdo nepídil, co vlastně tato gigantická "továrna" vyrábí? A kde jsou ty výrobky. Copak si nikdo nepoložil otázku (vzhledem k tomu, že se neukázali žádné výrobky a vzhledem k válce, a zvláště k blížící se porážce nacistů) jestli se tam nevyrábí zbraně a munice, okamžitě tam poslat výzvědnou službu, a podle zjištění se zaměřit na zničení továrny a tím poškodit nacisty a urychlit jejich porážku a konec války? Fakt divné, když si pomyslím, že o hlavním Hitlerovu stanu - vlčím doupěti, který musel být rozhodně lépe utajován než koncentráky, kam určitě nejezdili tisíce vlaků, které by to prozradili, tak se o něm vědělo už od doby, kdy se tam štáb nastěhoval, od začátku války. Fakt divné.

Žádné komentáře:

Okomentovat