úterý 28. července 2015

Je bůh? Potopa má více verzí

O potopě psali národy po celém světě. Celkem je známo 270 příběhů o potopě. Nejznámější a možná nejstarší je příběh v Eposu o Gilgamešovi. Dnes se vědci přiklání k tomu, že v příbězích byla popsaná nějaká lokální katastrofa. V Evropských a dálněvýchodních příbězích je to popis události, kdy vzniklo Černé moře: (encyklopedie wikipedia) Černé moře Podle některých dalších teorií jsou evropské a asijské legendy o potopě odrazem zpráv o zatopení prolákliny Černého moře.

Například William Ryan a Walter Pitman předpokládají relativně rychlé zatopení celé rozsáhlé oblasti v okamžiku prolomení pevninské šíje v oblasti Bosporu a Dardanely, k němuž podle nich došlo přibližně v roce 5600 př.n.l. Já se přikláním k vědeckému vysvětlení: lokální katastrofa (to může být jen o velikosti ČR, nebo půl světadílu, rozhodně ne celého světa). Ale zaráží mě, že nebyla popsaná i jiná možnost, možná pravděpodobnější a jednodušší. Že si to prostě někdo vymyslel jako příběh. Přeci spisovatelé, básníci, skladatelé, bajkaři, malíři a kreslíři apod. nevznikli až v moderních dějinách lidstva, tedy v posledních 2000 letech? Ale mohli a pravděpodobně i byli, tu mnohem dříve. Vymýšleli příběhy, které tenkrát lidi brali jako pohádku, báj, příběh… a my je bereme jinak.

A v bibli popsaná potopa má nejblíže židovskému podání. Nakonec, z judaismu vzniklo křesťanství. Respektive, křesťanství vychází z judaismu. No a nejmladší ze čtyř největších náboženstvích - Islám, má zase kořeny v křesťanství. Ale mě osobně se líbí Řecké podání: (Encyklopedie wikipedia) Legenda o potopě u Řeků

Všechno začalo hněvem Dia nad králem Lykáonem, který přinášel bohům lidské oběti. Zeus ho proto proměnil ve vlka. Leč po králi zůstalo ještě padesát synů, kteří byli ještě horší než jejich otec. Jednou je Zeus navštívil v podobě tuláka a synové, aby ho uctili, mu nabídli lidské maso ( kanibalismus byl v Antice považovaný za největší ohavnost - srov. např. pronásledování křesťanů jako pojídačů těla Kristova). To Diem tak otřáslo, že se rozhodl vyhladit lidstvo. Jediný kdo se zachránil, byl Deukalión, kterého varoval jeho otec Prométheus. Ten se svou ženou Pyrrhou vyrobil z akáciového dřeva loď. Potopa trvala 9 dní, poté loď přistála na hoře Parnas. Poté co vody opadly, začalo se jim stýskat po ostatních lidech. Jejich nářek rozesmutnil i samotného Dia, a tak jim poslal boha Herma s radou. Měli si zakrýt hlavy a házet za sebe kosti matky všech lidí. Oba dlouho přemýšleli, kdo je matkou všech lidí, až jim došlo, že je to Země! Házeli tedy kameny a tam, kam kameny dopadly, objevili se lidé. Z těch co odhodila Pyrrha ženy, z Deukalionových muži. Deukalion s Pyrrhou měli spoustu vlastních dětí, z nichž nejznámnější je Hellén.

Přeji hezký den.

Žádné komentáře:

Okomentovat