úterý 28. července 2015

A zase to nevyšlo. A mělo?

Tak nám zase nevyšla předpověď konce světa. Tak by si už mohli povzdechnout všichni, kdo s tím počítají. Konců světa už bylo předpovězeno na stovky. A dokonce se ze starých věšteb zjistili konce světa. A vždy to byli zaručené zprávy. No a vždy….. se nic nestalo. Jak to, že se ale vždy najdou desítky a stovky těch, kdo tomu propadnou? Jak to, že opět a opět uvěří? Jsou to jen fanatici? Jsou to normální lidé se sklonem k davové psychóze? Nebo to jsou normální lidé, kteří jen věří v boha a v to, co je napsáno v bibli? Co to je za lidi, kteří uvěří v zaručenou zprávu o konci světa?

A co to je za lidi, kteří s tím přijdou a začnou se obklopovat těmito lidmi? Jsou to pravověrní, kteří až fanaticky dodržují boží zákony a víra je pro ně celý život? A jako pravověrní věří, že bůh přijde, zničí svět a zachrání se jen ti, které si vybere a vybere si jen ty, které žijí podle zákonů. Nebo to jsou jen taky lidé se sklonem k davové psychóze? A samozřejmě nevylučuji i to, že to jsou podvodníci, kterým je bible a víra šumák a jen vidí příležitost, jak se obohatit? Tomu by odpovídalo to, že ve jménu konce světa chtějí po svých ovečkách majetek. A v některých případech po nich chce i jejich životy.

Tomu odpovídá to, že někdy ze sebe udělá takový podvodník nějakého guru, který má právo jako jediný na sex se ženami, nebo dokonce rozhoduje o jejich životě, jak ukazují hromadné sebevraždy. A že to nejsou sebevraždy náboženské, ale nejspíš jen mají umlčet nepohodlné svědky, tomu svědčí to, že se konají těsně před tím, než je na ně udělán zátah. Ale ať je to, jak je to, stále mě rozum nebere, že se nejdříve tyto lidé (ne jejich vůdci) zbaví majetku, odejdou z práce, od rodiny (pokud je nechce následovat), zbaví se svého dosavadního života. Nejsem věřící, nemohu tedy znát vše co se víry a bible týká, ale nikdy jsem neviděl, neslyšel, nečetl, že by bůh někoho zatratil proto, že v den apokalypsy zůstal s rodinou a přáteli, že zůstal v práci, že se včas nezřekl celého svého života.

U majetku nevím, jestli budou zatraceny ti, kdo se nestačili zbavit celého majetku. Ale řekl bych, že se to týká nabytého majetku nepoctivou cestou. Majetek nabytý poctivě přeci bible a bůh určitě nezatracuje? Ale každopádně, copak nebude pak jedno, až přijde konec světa, jestli budeme něco vlastnit? Jestli budeme žít s rodinou a přáteli nebo ne? Jestli budeme v práci nebo ne? Ti co to vše dělají, jsou prostě pomatenci, oblbnutí fanatiky nebo podvodníky. A tak bych s nimi jednal, jako s psychicky narušenými osobnostmi. Zavřel bych jejich vůdce do vězení a ty co jim nalítli, bych ambulantně (některé bych hospitalizoval) léčil na psychiatrii. A nedostali by žádnou podporu, vždyť se sami rozhodli se zbavit domova a odejít z práce. Normální člověk a věřím, že i normální věřící, by prostě tak nejednal. Nebo ano, vaše svátosti Benedikte XVI.?

Žádné komentáře:

Okomentovat