středa 29. července 2015

O osudu a měl ho i Ježíš?

Jestli existuje osud? No asi stejná otázka, jako: jestli existuje bůh! Myslím, že neexistuje předem daný osud. Kdo by ho jako měl nějak určit, někde zapsat? Že by to byl bůh? Který nám založil knihu našeho života, kde vše napsal? Nebo že by sudičky, někde zapálili svíčku a jak knot hoří, tak se postupně dostává k předem daným "zářezům", kdy se něco zásadního v našem životě stane. A až svíce dohoří, tak usneme a nejsme? Nebo co je tedy osud? Osud je to, jak si ho sami zařídíme. Někdo může říci, že co se nám stalo, měli jsme napsáno v osudu. Ale většinou to je jen náhoda. (Ne)byli jsme v (ne)pravou chvíli na (ne)pravém místě. Nic víc, nic méně.

Nejznámější předem napsaný osud je v bibli. Osud Ježíše. To co se stalo, zná každý, průměrně inteligentní člověk, aniž by musel být bezpodmínečně věřící, nebo musel prostudovat bibli. Ale jsou i jiné příběhy o Ježíšovi, respektive jeho konce. Jedna hypotéza říká, že ježíš neumřel, jen byl nejdříve omámen a pak rychle omdlel, když ho pověsili. A to, že ho sundali po pár hodinách, ne jako běžně, po několika dnech, kdy celou dobu ukřižovaný umíral. To ukazuje na to, že žil, a měl žít, ale aby se to nepoznalo, museli ho rychle sundat. A nejspíš to nakázal i sám Pilát Pontský. Ten ve skutečnosti nevěřil v Ježíšovu vinu. Původně se tím ani nechtěl zabývat. Ale židovská obec na tom trvala. Tak nakonec svolil, ale dodal dnes tak notorickou větu: myji si ruce. Ale nejspíš to udělal jen na oko a ve skutečnosti dopomohl tomu, aby se poprava nad nevinným mužem neuskutečnila.

Ano, i takto to mohlo být, s tím zmrtví vstání. Kdysi jsem četl ještě jednu hypotézu o Ježíšovi. Po jeho ukřižování a zmrtví vstání, se přibližně v tu dobu objevil podobný prorok z té oblasti v Indii. Tam normálně dožil. Možná že se nakonec časem dozvíme, jak to skutečně bylo. Ale nejspíš ne, církev se postará o to, aby se to nikdo nedozvěděl. A tomu že nezemřel na kříži, odpovídá i fakt, že by po něm a jeho době, museli zbýt desítky, ne-li stovky stop. Zatím svět vychází jen z bible a chytá se sebemenšího artefaktu. Třeba toho Turínského plátna, což je na 99% padělek.

Tak mě napadá, jestli to zoufalé shánění důkazů o pravosti bible a existenci Ježíše, není proto, že Ježíš buď neexistoval, nebo to byl prostě obyčejný člověk, jako byl Mohamed nebo Buddha, ale církvi se více hodí do krámu jejich verze. Proč se třeba Muslimové, Buddhisté, Hinduisté, největší náboženství tak zoufale neshánějí po artefaktech pravosti víry, jako Křesťané? Že by křesťané cítili trhliny ve své víře?

Žádné komentáře:

Okomentovat