úterý 28. července 2015

Je bůh? Bible

Proč bible připomíná reklamu na boha? Proč jsou bible a zázraky tak průhledné (špatné), (ne)dokazující existenci boha? Všechny popsané rány boží jen říkají: koukej mě poslouchat, jinak tě ztrestám. Zázraky mají jen říci: vidíte, že existuji. A některé příběhy (Babylon) mají jen jednoduchým způsobem říci: prostě to tak je a basta! Všechno mě to připomíná reklamu na nějaký výtvor nebo ideologii: Jen já (bůh) jsem ten jediný, správný, nejlepší… Copak by bůh nemohl napsat (nadiktovat) důvěry hodnotnější dílo, které by nepopiratelně dokázalo, že bůh existuje? Bibli tedy napsal člověk a dal tam své myšlenky, ne boží.

Celá bible je psaná v době, kdy bylo 99 % negramotných lidí a vzdělaných a znalých vědě ještě méně. Dnešní spisovatelé bible by byli asi lepší. Proč boží rány všechny lidi nepřesvědčili o existenci boha? Skutečně si někdo alespoň s průměrnou inteligencí může myslet, že když se bůh už zjevil, když ukázal svou sílu a vůli, když zničil celý svět, že po tom všem by dnes lidé opravdu nevěřili v existenci jen jednoho boha? Že by všichni nebyli věřící? Prostě další důkaz, že bibli napsal člověk svými slovy a použil své myšlenky, ne boží.

Proč netrestá zlo, když podle bible to dříve dělal? Podle bible  běžně zasahoval, chránil a trestal? Proč dovolí války, vraždy, násilí a hlavně na dětech, genocidu (holocaust, komunistické vyvražďování…). Proč nevyvedl židy z get a koncentráků a neodvedl do Izraele, tak jako to udělal, když je vyvedl z egyptského otroctví. Buď sám, nebo s pomocí někoho (tenkrát použil Mojžíše). Proč nezasáhne včas, když je vševědoucí (třeba zabráněním narození Hitlera, Stalina, Marxe, Engelse, Lenina, a dalších a dalších, díky kterým se vyvražďovali jedinci a národy).

Nebo naopak, proč je chrání (třeba na Hitlera a Castra byli páchány neúspěšné atentáty. A proti komunistům se vzepřela vlna odporu a on jí dovolil potlačit - Rusko 1917-1922 občanská válka, NDR 1953, Maďarsko 1956, ČSSR 1968, Čína 1989.

Žádné komentáře:

Okomentovat