pátek 31. července 2015

Fejeton: čím bych chtěl být v dalším životě

Občas si říkám, že bych chtěl být někdo jiný. Čím bych chtěl být, kdybych se opět narodil. Dříve jsem chtěl být králem, nebo jiným druhem panovníka. Bohatý, mocný, no ale… Nikdy bych nemohl říci, co si myslím, dělat si co chci, jít kam chci, kamarádit se s kým chci a zase, nekamarádit se s kým nechci. Tedy, svým způsobem ano, ale pak by to vyvolalo skandál a mé případné odvolání. No, a ještě horší věci. Stále by mě hrozil atentát, revoluce, no a svým postojem, chováním, jednáním i války. Vlastně bych byl svým způsobem vězněm moci. No tak nic, panovníkem nechci být.

Ale bohatým, jedno jakého druhu. Rád bych si užíval a měl všechno, na co si ukáži. Mohl bych si říkat, co chci, dělat co chci, kamarádit se s kým chci a nekamarádit s tím, s kým nechci. Tedy pravda, nesměl bych moc dávat najevo své názory. Pro případ, kdybych po mocných něco chtěl. Jistě, mohl bych být svůj, mohl bych si hrát na morální ikonu, no ale pak bych musel být tak úspěšný, tak vážený, že by byl tolerován u mocných i kdyby věděli, co si o nich myslím. Ale je tu jiný problém. Nebezpečí útoků běžných zločinců. Únos, terorismus, krádeže, podvody, nenávist neúspěšných a kupa "(ne)kamarádů". Asi bych se musel bát o ten svůj majeteček. A tak ani to není to pravé ořechové.

Prostě lepší život (bohatství, sláva, moc) přináší starosti, nejistotu a svým způsobem i nesvobodu. Ale pak jsem na to přišel. Chtěl bych být psem nějaké bohaté praštěné celebrity. Jako miláček takové celebrity budu mít všeho dostatek. Dostatek jídla, péče, budu mít střechu nad hlavou, a budu mít moc nad celou domácností svých pánů. Mohu si štěknout, kdy chci a na koho chci, bez toho, abych tím vzbudil pohoršení. Mohu projevit svůj názor, bez nebezpečí, že přijdu o své teplé místečko a požitky z něj. Jako zvíře mě nebude vadit ani to, když se má celebrita dostane do potíži a už přestane být celebritou. Jako její miláček, budu mít stejně žrádlo a teplo. Protože ta celebrita bude myslet hlavně na mé dobro. A možná že mi sežene jinou celebritu, kam mě dá a já si zase budu užívat. No řekněte, kdo by přijmul mocného bez moci, bohatého po bankrotu, nebo bývalou celebritu? Nikdo! Ale jejího miláčka nejspíš ano. Tak že, v dalším životě budu chtít být psem nějaké praštěné celebrity.

Žádné komentáře:

Okomentovat