čtvrtek 30. července 2015

Něco z historie Izraele

Na území dnešního Izraele žili Židé už 2000 let před příchodem Arabů. Založili království Izraelské a Judské. Od roku 586 .p.n.l obě království obsadili postupně Babyloňané, Peršané, Řekové, Makabejové, Římané, opět Řekové a nakonec v 7 st. n.l. po příchodu Arabů, přestali státy úplně existovat. Ale nepřestal existovat židovský národ, a Židé nezmizeli z té oblasti nikdy.

Po celou dobu židé nezapomínali, odkud pochází a nikdy nepřestali doufat, že se jednou opět jejich stát obnoví. Konkrétní plány začali uskutečňovat židé po zniku sionistického hnutí (1887). Začali opět skupovat pozemky v Palestině, zakládat tam své osady (kibuce), až tam vznikla opět početná etnická skupina židů. V době vzniku státu Izrael, v Palestině byla jedna třetina židovské populace. Izrael vznikl na území ze 70% osídlené židy. OSN z Britského protektorátu utvořily dva státy: Izrael a Palestinu. Židé souhlasili, Arabové ne. Tak vznikl jen stát Izrael (14.5.1948)

To naštvalo Araby a tak den po vyhlášení státu napadli Izrael. Po roční válce byli Arabové poraženi a Izrael obsadil podstatnou část "státu" Palestina. V šesti denní válce pak Izrael obsadil i zbylou část Palestiny (pásmo Gazy, Golanské výšiny, západní břeh Jordánu) Arabové vždy začali válku, kterou vždy prohráli. A zavázali se, že neskončí, pokud Izrael nezanikne. Arabům nejde o to, aby měli Palestinci vlastní stát. To by ho přijali už v roce 1948, kdy ho mohli už mít.

Dále v 15.listopadu 1988 vznikl autonomní stát Palestina (ne samostatný), ale pro neustálé ostřelování a atentáty na Izrael, se rozhovory o samostatnosti zastavili a dodnes je Palestina jen autonomní oblastí Izraele, ovšem z rozsáhlými pravomocemi vlastní samosprávy. Další posun mohl nastat po roce 2000, kdy hamas a Izrael měli příměří a začal se rýsovat samostatný stát Palestina. Ovšem, pak opět Palestinci porušili příměří, a celý akt skončil.

Jasný důkaz toho, že Arabové-Palestinci si nepřejí samostatný stát. Chtějí jen zničit Izrael. Ono se taky těžko může ničit jako samostatný stát. To by svět bral jako agresi Palestinského státu a asi by těžko viděl v Palestincích chudáčky a v Izraeli agresora, až by zase dostali do držky. To raději nechceme stát, ten budeme možná chtít, až zničme Izrael.

Žádné komentáře:

Okomentovat