úterý 28. července 2015

Je bůh? Není kříž modlářství?

Kříž - tvar je nádherný, je v něm vyrovnanost… Ale lidé z něj udělali symbol utrpení a z těla, které na něj přibili též. Pokud ten syn Boha a člověka žil, je lépe vzpomínat na to, co vykonal, jaké měl srdce, jaké úsilí vyvinul, aby to co konal, vůbec uměl vykonat. Ale je to naopak. Připomínáme si utrpení a ještě si říkáme: to za nás, za naše spasení? A my nemusíme nic? Žádné úsilí, jen se modlit? Není to málo?

Tím, že o něco prosíme, modlíme se, přiznáváme, že to nemáme, jsme tedy nespokojeni. Není lépe děkovat? A vyvinout zároveň nesmírné úsilí, abychom byli spokojeni, šťastni, ale také aby bylo vše vyrovnané. Nejen v nás, ale i okolo nás. A to je práce. Tvrdá práce. A tak se snažit "jen" krůček za krůčkem o spásu. Ano, proč se lidstvo nespasí samo.

Zvláště po 2000 let (u nejstarších náboženství mnohem déle) modlení, by už lidé mohli vědět, že jejich štěstí nezáleží na mrtvole na kříži, ale na nich samých. A nakonec, není to proti jejich přesvědčení a víře? Modlit se k modle, fetiši - kříži? Lidi by měli vzpomínat na to dobré, ne na to utrpení. Jestli to náhodou není tím, že Ježíš nebyl a tak ho musí mít stále před očima, aby na něj nezapomněli? A musí připomínat hlavně to utrpení, aby přiměli věřící ke vděku. Není to kult, modla? A opakuji, není to porušení desatera: nebudete mít modly!? Není to náhodou další důkaz, tentokrát přímo od církve, že je to celé jen výmysl?

Jestli ne, tak kde jsou pozůstatky všech (nebo alespoň někoho) ze všech zmiňovaných v bibli: Mojžíš, Petr, Jan, Pavel, Máří Magdaléna, Josef a Marie, Noe a jeho rodina, Eva a Adam, Kain a Ábel, a další Adamovy děti…. Kde jsou všichni ti apoštolové, ti první šiřitelé křesťanství, ti co byli s Ježíšem u poslední večeře? Alespoň jeden jediný, aby se mohlo říci: ano, bible nelže. Krom Ježíše, který asi pozůstatky nezanechal, když ožil, by se měli najít pozůstatky těch ostatních, kteří neožili.

Ano, podle mně je církev velký podvod, založený na obchodu, kariéře, moci, ovládání lidí. Kdyby se církev měla chovat podle bible, nestavěla by kostely, ale kázala by na náměstí, na loukách, pod širým nebem. Není náhodou nejen kříž ale i ostatní svaté obrázky a relikvie a oltář a jaké koliv svaté místo, modlářství? Křesťanská církev (ale i muslimové) taková místa jiných náboženství bořila a zakazovala, když šířila to své. Vlastní modly nevadí?

Žádné komentáře:

Okomentovat