úterý 28. července 2015

Konec světa

Jak se nám blíží 21.12.2012, tak se o tom čím dál více mluví, píše, točí se filmy, dokumenty, reportáže. Zatím to sice není, ale počítám, že příští rok, zvláště tak kolem léta, se budou množit různí proroci a sekty, které budou lidi vyzývat ke spasení, budou se připravovat na ten konec světa.

Jedna verze je, že přiletí mimozemšťani a buď nás pobijí, nebo zotročí. Už tu jsou a jen čekají na impulz. No, už jsem o tom psal dříve. Kdyby tu byli, tak by se muselo něco po nich najít. A to něco by muselo být funkční. Aby sem mohli přijet nějaké hordy mimozemšťanů, museli by tady (na zemi, na oběžné dráze země či na měsíci, nebo někde v naší sluneční soustavě) mít nějakou základnu, logistiku, … prostě zázemí, které by jim to dovolilo. A zatím žádné přístroje nezaznamenali v naší sluneční soustavě nic, co by tam nebylo od přírody, nebo co tam nezanechal člověk.

Další verzí je, že přijde bůh, ježíš, nebo jiný mesiáš, a ten tu špatné vrhne do pekla a dobré nechá a pro ně tu zavede ráj. Myslím si, že kdyby měl existovat datum armageddonu, příchodu boha na zem, konce světa a začátek ráje, že by byl zmíněn už v bibli, koránu a budhistických i hinduistických textech. A myslím, že by se o něm mluvilo už tisíce let. A tak Mayský kalendář by znamenal, že Mayové museli mluvit s bohy, nebo … že je to jen konec kalendáře 21.12 a začátek druhého 22. 12., jako náš končí 31.12 a začíná 1.1. Tudy také cesta nevede.

A dostávám se mezi velmi pravděpodobné konce světa. KATASTROFY. Jedna katastrofa může přijít přímo ze země. Stačí rychlý sled přírodních katastrof. Jedna taková už dlouho tiká. Je to Yellowstonský park. Tato giga sopka, která bouchá pravidelně každých asi 600 tisíc let, má už pár tisícovek let zpoždění a tak se čeká výbuch každou chvíli. Při výbuchu zanikne v podstatě život v severní Americe. Ale zasáhlo by to celý svět. Změna klima by přivodilo nedostatek, hlad, zimu, vymření spousty živočichů. A nakonec by rapidně ubylo i lidí. Ovšem, nezničilo by to svět a život na zemi.

Ale mohou přijít desítky výbuchů i menších sopek na jednou, můžou nastat velká zemětřesení na více místech země. Následné vlny tsunami by vše dokončili. Dnes už se historikové přiklánějí k tomu, že bájná Atlantida byla nejspíše Minojská civilizace, rozprostírající se na řecké Krétě a okolních ostrovech. A výbuch sopky Santorini, která roztrhala stejno jmenný ostrov, vyvolala následnou vlnu tsunami, která spláchla Minojskou civilizaci z dějin. Podle vykopávek a nálezů se zjistilo, že popis nejen civilizace Atlantida, ale i jejího zániku, se mohou shodovat s vyspělostí Minojců a jejich zánikem. Ale ani to by zem a život nezničilo.

A blížíme se skutečným katastrofám, které mohou zničit zem, nebo minimálně vyhladit život na zemi. Jedni předpovídají střed s jinou planetou. Ale taková, která by mířila na zemi k inkriminovanému datu, už by musela dnes být v naší sluneční soustavě. Zatím tu není a ani v celé naší galaxii, možná v celé mléčné dráze ne. Ale stačil by jen výbuch vzdálené hvězdy (nebo slunce), kdy by vlna paprsků po tom výbuchu, mohla smést ochranný obal země, i s celou naší atmosférou, a pak by země sice nezanikla, ale život určitě. Ale i tak máme pár stovek, i tisíců let, před sebou. Tedy podle vědců.

Zatím se tedy bát nemusíme. Ale je tu vážná hrozba. Dokonce tak vážná, že se vědci obávají, že tu taková katastrofa může přijít každým dnem. Je to naše život dávající ale i beroucí - SLUNCE. Stačí jedna pořádná sluneční bouře. Jedna větší sluneční erupce. To by mohlo odfouknout atmosféru země. Minimálně ochrannou vrstvu, která chrání život na zemi - ozonová vrstva atmosféry. Co dokáže takový "vánek" slunce, vidíme na pólech, kde se objevuje polární záře. Pohled krásný, ale ve skutečnosti ukázka nebezpečnosti slunce. Tento úkaz se děje tak, že se sluneční vítr odráží od ozonové vrstvy země. A děje se to jen na pólech proto, že tam je zemský magnetismus nejslabší, a tak se tam sluneční vítr dostane nejblíže zemi.

A co by se stalo, kdyby slunce do vesmíru vyslalo silnější záři a vítr? Po odfouknutí ochranné ozonové vrstvy atmosféry opravdová katastrofa pro život. Předpokládá se totální kolaps energetiky. Zničení celé energetické sítě. Kolaps civilizace a návrat do středověku. Katastrofické scénáře nemocí a hladu. Pobyt ve dne venku by zabíjel, protože by slunečným paprskům už vůbec nic nebránilo, a organismy by byli ozáření a postupně by umírali. A kdyby se odfoukla rovnou celá atmosféra, tak konec. Vznikla by další planeta bez života, jako je Mars, Venuše…. (odbornější výrazy si zjistíte v encyklopediích).

Každý se obává apokalypsy, konce světa z nějaké pohromy. Ale jak vidím a čtu, tak největší apokalypsou pro svět a civilizaci jsou takový lidi, kteří oslavují zlo v jiných lidech a zlo konané těmi lidmi. Jak jinak si vysvětlit, že někdo může oslavovat Hitlera, Stalina, Che Guevaru,... jejich ideologie. Jak si vysvětlit, že se někdo najde a píše oslavné ódy o 11 září anebo o posledním zvěrstvu - Norském masakru. Jak to, že lidé znají život Al Capona, bylo popsáno a natočeno hodně o Jacku Rozparovači, O Kajínkovi vznikl film, který ho skoro dělá mučedníkem. A další a další díla o vrazích a jiných zločincích. A když se lidí zeptáte, kdo to byl Oskar Schindler, Nicholas Winton, a co udělali, tak skoro nikdo neví, nebo si myslí, že jsou to jen filmové postavy (tedy vymyšlené). Jak to, že o dobru se tolik nepíše a netočí, jako o zlu? Krom už popsaného, já osobně si myslím, že lidi jsou sami sobě apokalypsou. Dokážeme tuto apokalypsu zastavit?

Žádné komentáře:

Okomentovat