úterý 28. července 2015

Věda proti víře

Kolikrát jsem přemýšlel, jestli bůh je nebo není. Ti, kteří věří jen tomu, co vidí a slyší, dá se vysvětlit a spočítat, řeknou jasně, že není. Ti co věří tomu, že to přece není možné, že by tak dokonalou věc, jakou je vesmír a život, nikdo nestvořil a že by to tu zkrátka bylo, ti řeknou určitě je. Já byl nejdříve kategoricky na straně prvních. Nakonec, za bolševiků nás učili, že není. Ale jak říkám, také jsem byl přesvědčen o neexistenci, ale....

Je tady velké ALE, do dnes nevysvětlitelné. Ano vědci vše vypočítali od praprvní, praatomové, prabuňky. Nejdříve nějaký vesmírný prach a páry, vytvořili mlhovinu, která houstla a houstla, až se z ní stalo těleso a to po nějaké době vybuchlo - odtud velký třesk, od něhož vše začíná. Potom se zase začaly tvořit z těch částí vyvržených do prostoru shluky, z těch hvězdy, kolem se tvořili planety a na nich život. A tady bych se zeptal na to ALE!

Fajn, rozumím. Věřím, že to tak bylo, ale kde se tady vzala ta praprvní, praatomová, prabuňka? Z něčeho se přeci musela ta částice, prach, mlha, začít tvořit? Tak ale z čeho? Až se tohle vyřeší, tak buď bude 100% věřících, nebo nevěřících. Do té doby budou vždy dvě nesmiřitelné strany. Něco mezi nebem a zemí snad bude, než se vše vědecky vysvětlí.

Než se zjistilo, že i výborný plavec se může utopit, protože dostane třeba křeč do nohou, tak se věřilo ve vodníky. A že ty bludičky jsou vlastně brouci s fosforeskujícím zadečkem, který světélkuje i při minimálním světle a nezavádí lidi nikam, jen před nimi utíkají. A tak si stále různé neznámé jevy budeme ještě dlouho spojovat se zázraky, bohem a mimozemšťany.

Jestli ale něco nad námi je, rozhodně to nebude to, co si lidi stvořili ve své fantazii. A jestli něco je, tak má vesmír někde v laboratoři a sloužíme mu jako pokusní králíci. Jak jinak si vysvětlit, že by dopustil to, co dopustil. Prostě potřebuje zjistit, jak se život vyvíjí. Anebo si náš vesmír někdo udělal jen na hraní? Tomu by odpovídali ty různé nevysvětlitelné jevy. Co by se ale stalo, kdybychom jednou byli blízko objevení pravdy? Asi by nás zahubil. Nemohl by riskovat, že najdeme způsob, jak se mu vzepřít nebo dokonce přemoci. Ale to samé by udělal i bůh. Vždyť i my bychom zničili roboty, kdyby hrozilo, že nás mohou nahradit, že nás k životu už nebudou potřebovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat