čtvrtek 30. července 2015

Oni, nepřizpůsobivý

Trocha historie: cikáni (Romové) tu jsou asi 1000let. Drtivou většinu té doby se živili potulováním, zlodějnou, podvody, bavením lidí jako cirkusoví umělci a věštci. Až komunisté (nejdříve nacisté) je upoutali k jednomu místu. Byla to chyba a brzy se to ukázalo spíš jako problém. Oni si po celou dobu většinou nezvykli na naší civilizaci. Být na jednom místě (mít byt) je pro ně něco nenormálního. Proto si toho neváží a rychle ho zdevastují. Pracovat je pro ně taky nenormální, možná snad, kdyby s nimi (za nimi) práce sama putovala. Oni potřebují pohyb, volnost, neomezovat se ničím. Bydlištěm, prací, penězi… 

Nejsou vidět (tím nemyslím, že tam nejsou) na vysokých školách, dále v oborech jako jsou doktoři, učitelé, policie, soudci, právníci, nejsou ve vedoucích funkcích podniků, a vedoucích funkcí jako jsou mistři a vedoucí vůbec. Nejsou vidět jako úředníci, herci, zpěváci, politici. Neříkám, že nejsou, ale je jich tak strašně málo, jako by vůbec nebyli. Nejsou vidět jejich podniky a organizace. Tam kde je více jejich rodin, tam v drtivé většině nastává problém s pořádkem, klidem, zdravím a kriminalitou. Neříkám, že všechny dáme do jednoho pytle. Ale slušných je tak málo, že výjimka potvrzuje pravidlo. A čí to je chyba?

Vzdělání pro ně často není prioritou, proto jim nevadí záškoláctví. Vědí, že pracovat nebudou, že k obživě nepotřebují číst, počítat, psát. Komunisté (a dnes je to bohužel stejné) je naučili, že když si zničí byt, dostanou jiný. Vědí, že se dá uživit i jinak než prací. Tak k čemu se přizpůsobovat, k čemu se učit a tím si zvyšovat vzdělání a tím i zvyšovat šanci na lepší život. K čemu si tedy vážit vzdělání, bytu a práce. Pokud se bude o devíti z deseti říkat, že krade, že nebude dělat, že je nepřizpůsobiví, že je špinavý, …. Tak budou pro společnost vždy nepřijatelní.

A přeci nemohou čekat, že když oni žijí v Evropské, západní civilizaci, která má svůj žebříček hodnot, prověřených více jak třemi tisíci lety, svou mentalitu, a je většinová, tak že teď najednou svůj žebříček hodnot přehodnotí a přizpůsobí svou mentalitu mentalitě menšiny? To snad ne! A jestli stále budou čekat jen na to, až něco uděláme my, že my vyřešíme jejich problémy, tak to se nikdy nedočkají a stále je budeme mít za vyžírky a nepřizpůsobivé. Řešení je jen jediné a to, že si tento problém vyřeší sami. Nikdo to za ně nevyřeší.

Začněte třeba tím, že budete plnit povinnosti, které jsou pro jiné samozřejmostí: děti do škol, učit se s nimi, vést je k poctivosti a úctě k lidem, k dospělým, k autoritám. Úctě ke státu, městu, ulici a tím se podle toho chovat. To je udržovat pořádek, sousedské vztahy, noční klid. Školní děti by neměly po nocích lítat venku, to svědčí o tom, že nemají dozor a tím výchovu. Měli byste se zaměřit na vzdělání a chodit do práce. Zakládat spolky, které nebudou jen politikařit a navádět vás k tomu, jak nás jen ždímat, ale které se zaměří na začleňování se do společnosti, na výchovu a vzdělání, na dodržování zákonů, a povinností, nejen práv.

Na zakládání nových pracovních míst ve vašich podnikách. S vašimi zaměstnanci. Zakládat divadelní spolky, hudební skupiny, putovní galerie, muzea. Sportovní kluby. Ti co dokázali vystudovat vysokou školu, by se měli zaměřit na vědu a vývoji, zakládání školských a zdravotních zařízení, kulturních zařízení. Spolky a úspěšní jedinci by měli mít vliv na ty ostatní. Měli by je učit, jak se začlenit a přesvědčit je, že se musí začlenit. HLAVNĚ TY ÚSPĚŠNÍ Z VÁS, BUĎTE VIDĚT, JINAK TO NEMÁ CENU!

Je musí přesvědčit jedině někdo z nich. Jiný člověk je pro ně cizí a nedůvěryhodný. Dovedete si představit, aby nás učil někdo z nich, jak se máme chovat? Bude to dlouhá cesta. Hodně bolavá. Bude to cesta, s kterou vám nikdo nepomůže. Budete to muset zvládnout sami. Nám zase bude dlouho trvat, než zaregistrujeme první známky vašich úspěchů. Zatím jsme si navzájem na opačné "válečné" straně. Pokud ale vy neuděláte ten první krok, tak se nic nezmění. Vy musíte nám dokázat, že jste jiní. Že se chcete začlenit. Nečekejte jen jako žebráci a ještě s kudlou za zády, až si zase něco vyžebráte. Buďte hrdí, ale tím správným směrem.

Přeji hodně štěstí na této dlouhé cestě. Nic nečekejte a všechno čeho dosáhnete, dosáhnete jen vy, vaší prací a pílí. Vaší vytrvalostí. Ale vyplatí se.

Žádné komentáře:

Okomentovat