pátek 31. července 2015

Fejeton: o ranním vstávání

Nesnáším ranní vstávání. Kdo proboha vymyslel to, aby člověk vstával před rozbřeskem. Copak jsme noční tvorové, kteří jsou aktivní za tmy? Nejsme. Tak kdo za to může?

První mě napadá: Císař Franc Josef - zavedl ranní vstávání. Nemohl spát, dědek jeden, a tak museli brzy stávat i jeho úředníci a vláda. Tak ať, co je poddaným do toho, no ne? Ale to oni ne? Když prý můžou oni, tak proč ne všichni. Závistivci závistivý nepřejícní. A tak se v Čechách objevilo týrání všeho lidu - ranní vstávání. Fuj. Ale zase, kdyby nebylo umělého osvětlení???

Tak že za to může: Thomas Alva Edison - vynálezce žárovky a ti co objevili elektřinu a její fungování. Volta, Ampere, Ohm, Oersted, Faraday. Celá partička zřejmých nespavců, jinak by vynalézali něco jiného. Jaká by to byla krása, vstávat až nás sluníčko probudí a jít spát se slepicemi. No jo, ale elektřina není jen o světle. Tak že, největší viník je Edison. Nebo že by ne?

Umělé světlo, v podobě pochodní a loučí už tu bylo dříve. Vlastně už nejstarší civilizace používali umělé osvětlení. Alvík nám ho jen zmodernizoval a zabránil škodám z požárů. Takže, člověk chtěl mít stále plno světla, nestačilo mu jen to denní, od sluníčka. No a kdo za to může? Příroda nebo bůh? Pokud nás stvořil bůh, tak blbě a měl by to napravit. Pokud příroda, tak určitě někde udělala chybu. No a než se ty dva dohodnou a napraví tu technickou chybu (bral bych i zimní spánek, prosím), tak jdu spát, zítra vstávám ve 4 a jdu makat.

Žádné komentáře:

Okomentovat