čtvrtek 30. července 2015

Chudoba Palestinců. Není to jejich záměr?

Židé byli po dva tisíce let vyloučení za společnosti. Nejen za nacistů, ale v každé zemi a celou dobu po vyhnání z Palestiny, byli vyloučeni ze společnosti, z civilizace. Naučili se ale žít samostatně, mimo společnost a pílí, inteligencí, prací, soudržností se nakonec stali národem hrdým a nezlomným. Museli se jim stát, jinak by dopadli jako cikáni, kteří jsou už tisíc let roztroušeni po světě a nikde nemají společnou řeč, kulturu, zvyky, historii. To židé ze všech konců světa měli společnou řeč, kulturu, zvyky, historii, dokonce i náboženství si uchovali.

A i když byli roztroušeni po světě, byli jednotní. I když byli vyloučeni ze společnosti, dokázali žít mnohdy na vyšší úrovni, než ti, kteří je odmítali a štítili se jich. Ač byli pronásledováni a vyhlazováni, dokázali přežít. A holocaust za nacistů nebyl jediný a vůbec ne první pogrom na Židech. A při tom všem se nikdy Židé nestali nejchudším celkem společnosti, jako z cikánů a Palestinců. Ptám se tedy, čím to je? Není to náhodou tím, že cikánům i Palestincům ta jejich bída a chudoba vyhovuje? Není to náhodou tím, že raději ze sebe udělají chudáky, než aby se sami přičinili k lepšímu životu?

Není to náhodou tím, že je jednodušší čekat s nataženou rukou, než se chopit díla sami? A jak to, že za 60 let se nedokázali uprchlí Palestinci v zemích, kam uprchli, začlenit a dál žijí jako chudáci? Čím to je, že Arabové oficiálně bojují za práva Palestinců, ale za 60 let nedokázali přijmou mezi sebou ti Palestince, kteří u nich žijí? Že by je nechtěli? Že by najednou ta soudržnost a bratrství s Palestinci, zas tolik neplatilo? Je to divný.

Jako příklad uvedu Sudetské Němce: ti byli vyhnáni z ČSR a Polska. A teď by 60 let žili jen v utečeneckých táborech, mimo německou společnost, organizovali by proti nám a Polákům útoky a Němci by je v tom ještě podporovali. A byli by chudí a řvali by do světa, že je to naše (a Polská) vina a že chtějí domů. Stejně tak je to s Palestinci. Ale místo toho, aby Sudetští Němci (a z Polska) 60 let plakali v lágrech, stěžovali si na nás a Poláky, že žijí tak jak žijí, tak se začlenili, dnes jsou to Němci a o nějakém návratu ani nepřemýšlí, natož aby to prosazovali terorem. A hlavně: už dávno nežijí v lágrech a nová vlast je přijala.

Žádné komentáře:

Okomentovat