úterý 28. července 2015

Jsou mimozemšťani?

Zajímalo by mě, jestli jsme ve vesmíru sami, nebo ne. Kdyby nás měl stvořit bůh, tak je to jasné. Jsme tu sami - tedy podle bible. Ale co když? Myslím si, že když podmínky pro život ve vesmíru jsou a my jsme toho důkazem, tak proč by nemohly být i jinde? Všechno je jen na náhodě. Náhodou došlo k velkému třesku, utvoření planet, vzniku molekul, které začali tvořit život. Dejme tomu, že stejné podmínky jsou i jinde. Dejme tomu, že se jiné civilizace začaly vyvíjet dříve, takže jsou vyspělejší. Asi také zatoužily zjistit, jestli jsou ve vesmíru sami. No, a protože jsou vyspělejší, dokázaly nás najít dříve než my je. Jak by to asi vypadalo?

Dejme tomu že by nejdříve zachytily zvuky z vesmíru. Vyslaly by průzkumné stroje (satelity, sondy, družice, řízené rakety - bez obsluhy), aby to prozkoumaly. Ale zatím by neposlaly lidi, protože by nevěděly, kam jdou, jak daleko, co je čeká. Dále by neriskovaly, že by je něco napadlo, ať vojsko nebo bakterie a oni tak mohly přinést nebezpečí pro jejich civilizaci. No a v neposlední řadě, nevěděly by, jak agresivní budou podmínky, jestli by stačily jejich přístroje dostatečně zásobovat jejich lidi kyslíkem (nebo něčím jiným) k dýchání, jestli by je přístroje dostatečně chránily před útoky v neznámém prostředí. Po nalezení naší planety by tedy vyslaly průzkumné stroje.

Tyto první fáze 1) objevení země, 2) vyslání strojů, by nutně museli být před třetí fází 3) poslání posádky. Ne tak, jak si to představují ufologové. Jako by mimozemšťani byli na výletě po vesmíru, a cestou potkali naší planetu a tak ji navštívili. To je prostě blbost!

Každý z nich by se tu zdržel týdny a možná měsíce i léta. Sbíraly by spousty vzorků, a pokud by se to nestalo v době, kdy ještě lidé nebyli civilizované (pokud vůbec byli), tak i kdyby se ty přístroje pohybovaly kolem nich, asi by to nikde nebylo zaznamenáváno. Než by průzkumné stroje přinesly spoustu vzorků, uběhlo by několik let, desetiletí, možná století. Někdy by stroje byly zničeny katastrofami, zvířaty, lidmi. Ale po možná jednom, možná více století, by se dostavili kosmonauti (nebo nějací roboti, pokud by zjistili, že naše země je pro jejich život nebezpečná).

Ti by další roky, desetiletí možná jedno století (berme v úvahu vzdálenost našich civilizací a možnosti), sbírali vzorky a dál zkoumali podmínky života. Potom by na naší zemi udělali nějakou (minimálně jednu) stanici se stálou posádkou. Tedy záleželo by na tom, jestli by tu pro ně byly dobré podmínky pro život. A když ne, museli by mít základnu na jiné blízké planetě, nebo na oběžné dráze země. V prvním případě by byla posádka na zemi. Ve druhém a třetím by na zemi a kolem země byli přístroje (roboti, satelity, družice).

Každopádně by na zemi, na oběžné dráze země, na jiné planetě, měli stálou základnu. Kdyby jí měli na zemi, musela by být již dávno objevená. Na oběžné dráze již asi také. Zatím jsme nic objevili, takže zbývá nejbližší, pro ně vhodná planeta. Ale v tomto případě to znamená, že život na zemi není pro ně vhodný. Co to znamená? Jestli by sem občas zavítali, tak jedině v něčem (skafandru či jiném ochranném obleku nebo stroji). Ale kdyby tu nebyli osobně, tak by tu stejně měli své družice a satelity. A hlavně - FUNKČNÍ! A ty bychom museli určitě v dnešní době objevit.

Tak pokud je civilizace i jinde ve vesmíru, tak nás rozhodně nenašla, natož aby nás někdy navštívila.

Žádné komentáře:

Okomentovat