středa 29. července 2015

O dávných civilizacích

Na UFO se dívám jako na nesmysl. Tedy z pohledu toho, že to jsou mimozemšťané, co nás navštívili. Prostě mě selský rozum říká: Proč by dělali co dělají tak, jak to údajně dělají? Na co by jim to bylo? Také mě vždy pobaví, že si všichni myslí, že mimozemšťani snad ani neprošli nějakým vývojem od pravěku po vyspělou civilizaci, ale že už byli tak vyvinutý od začátku jejich existence. Stejně tak se všichni dívají na dávné civilizace, jako by neprošli vývojem, ale byli vyspělí od prvního dne jejich civilizace. Je to zvláštní, nelogické, až k smíchu, že si všichni myslí, že nějakým vývojem prošla jen naše, dnešní civilizace, ale ostatní už tak vyspělý byli hned. To by odpovídalo božímu stvoření (těch civilizací), ne přirozenému vývoji (podle Darwina).

Co se dávných civilizací týká, tak někdy je opravdu s podivem, co vše už ovládali. Ale oni to neovládali od svého počátku, ale došli k tomu staletým vývojem. A některé civilizace jen pokračovali v tom, co přijali od zaniklých civilizací. Když jsem zjišťoval, v jakém období se jaké civilizace vyvinuli a co ovládali, tak jsem zjistil, že se více méně vyvíjeli ve stejném období. Osidlování území, na kterých vznikli ty civilizace, se událo od 9000 do 7000 let p.n.l. Vznik jejich civilizace se datuje od 4000 do 1000 p.n.l. (nepočítám ty dnešní) A to, co ovládali, uměli, znali, a co dnes obdivujeme a co nás udivuje, je datován od 4000 p.n.l. (třeba písmo, papír, papyrus) od 2600 p.n.l. (třeba kalendář, matematika, astronomie) od 500 p.n.l. (třeba jednoduché stroj), až po první tisíciletí n.l. (třeba složité stroje a hodiny).

Všechny dávné civilizace vznikali, vyvíjeli se a vyvinuli se mínus plus ve stejném období. A to, že každá další civilizace musela začínat objevovat od začátku, není důkazem mimozemšťanů nebo nadpřirozených schopností zaniklé civilizace, ale izolovaností těch civilizací. V globálním světě (dnes), se už nemůže stát, že by se na objevy zapomnělo a civilizace, které přijde po nás, by z úžasem při vykopávkách zjišťovala, co jsme vše uměli.

Od nejstarších: Sumerů, Féničanů, Číňanů, Egypťanů, po střední: Řeky, Římany, Peršany a další asijské civilizace, po mladší: Olmeky a Maye v Americe, až nejmladší civilizace, za které by se dali považovat národy a státy, vzniklé i zaniklé v našem letopočtu. Ty nejstarší vznikali mezi 4000-3000 lety p.n.l., ty střední mezi 2000-1000 let p.n.l. Ty mladší mezi lety 1000-0 n.l. a ty nejmladší v našem letopočtu. A všechny civilizace dosahovali vyspělosti tak po 1000-1500 lety a vrcholu své civilizace přibližně po 1500 až 2000 letech. A zanikli po dalších 500-1000 letech (tedy tak po 2000 až 3000 letech své existence). Tak je to i u naší, moderní civilizace. Pokud budeme datovat vznik naší civilizace (tzv. západní) po Kristu, tak jsme se dostali na vysokou úroveň také přibližně po 1500 letech (15 st. je označováno za konec starověku a začátek novověku) na vrcholu bychom měli být tak za 500 až 1000 let. Tedy, po asi 2500-3000 letech naší existence (jak to tak vždy bylo, podle historie lidstva)

Jen doufám, že nás nepotká na tom vrcholu to, co ty ostatní. Civilizace zanikali mnoha způsoby. Nejčastěji válkami. Buď válkou s jinou civilizací, nebo rozpadem a následným zánikem v občanských válkách. (v obou případech bych mohl jmenovat jiho a středo Americké i Evropské civilizace, Egypt a první civilizace v Asii). Někdy se prostě prolnuli a jedna civilizace pohltila druhou (Keltové byli pohlceny Germány a Slovany). U některých civilizací se zánik přesně neobjasnil. Nejspíš to ale bylo tím, že se nedokázali přizpůsobit přírodním podmínkám pro svou izolovanost (nejpravděpodobnější zánik některých Amerických a tichomořských civilizací). Neznámo proč se nevyvíjeli dále kmeny v Africe, Austrálii a Oceánii, Severní Americe, možná jejich čas teprve přijde. Tak, vzhledem ke globalizaci už nebudeme izolovaní (leda omezení?) Doufám, že budou lidi moudřejší, a tak nás nečeká válečné zničení. Tak leda, to pohlcení jinou civilizací. Něco jako co čekalo třeba Čechy, kdyby Němci vyhráli válku. Asi bychom také skončili.

Víme, že i pozemské civilizace nejdříve nějakou dobu vznikají, pak se nějakou dobu vyvíjí, tak proč si myslíme, že na jiných planetách měli už vyvinutou, vyspělou civilizaci, jen co tam vznikl život? I na těch jiných planetách musel nejdříve vzniknout jednoduchý život. Z něho se vyvinul složitější a složitější a složitější… až vnikla inteligentní, vyspělá civilizace. Možná jejich planetu potkal jiný vývoj. Možná že jejich planetu nepotkalo několikrát vymření života, jako naší. Možná jejich civilizace nevznikala a nezanikala, aby byla nahrazena jinou, a tím začal vývoj od nuly, jako u nás. Ale rozhodně ten vývoj musel trvat také miliardy let, než na té planetě vznikl život. A další desítky možná stovky milionů let, než tam vznikl druh, z kterého se vyvinuli. No, a nakonec tisíce, desetitisíce, možná statisíce let, než jejich civilizace dospěla k takovému vývoji, jaký se jim přisuzuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat