pátek 31. července 2015

Chtějí vlastně menšiny něco řešit?

Po vzhlédnutí jednoho zahraničního dokumentu jsem byl na rozpacích, co na to říci. Byl to dokument v TV, tak nepředpokládám, že to točili rasisti jako nějaký propagandistický dokument. Taky jsem si vzpomněl na jeden náš pořad a jednu naši debatu, které se před lety vysílali u nás. Všechno to bylo o cikánech (Romech). A vše to bylo o jednom. A nebylo to jen o Českých Romech, ale o Romech v Evropě. A mohl by se udělat z toho jeden pořad. Romove si tam stěžovali na rasismus, na to, že jim majorita nepomáhá.

Tu pomoc by si představovali tak, že by nemuseli nic dělat (tím nemyslím nechodit někam do zaměstnání, ale v tom zaměstnání nic nedělat). Dále si představují, že májí právo se mít velmi dobře a to za každou cenu. A jestli si tu vysokou životní úroveň zajistí třeba krádežemi, přepadáváním, podvody, tak je to naše (majority) vina, ne jejich, protože jsme je k tomu sami dohnali. Nejvíce mě ale překvapilo, že se chlubili, že nejžádanější jsou u nich ženy, které umí nejlépe krást. A chlubili se tím, že úspěšnost výchovy dětí, počítají podle toho, jak naučili děti krást.

Škola je u nich až na posledním místě. Mít vzdělání, dobrou práci, postavení ve společnosti, umět se prosadit, to je na "druhé koleji". Nejvíce si cení toho, jak umí dítě krást, jak umí ženy krást. A žít ve slamech, v rozbitých bytech, ve špíně, je pro ně celkem normální. Zlodějnu, prostituci, žebrání, pobírání podpor, berou jako zaměstnání. Když jsem slyšel, jak tam jeden říká, že zlodějna dětí je práce, kterou živí rodinu, a redaktor se zeptal: PRACUJE? Zlodějna je práce? Tak mu řekli: ano, pracuje, je to práce, když má z toho peníze.

A proč by nemohli okrást někoho, kdo má peníze. Oni je nemají a nějak žít musí. A když jsem slyšel, že okrádat gadže není krádež, a když říkali, že v obchodě si mohou vzít co chtějí, protože je to tam pro ně, tak to mě spadla brada. Také mě šokovalo, jak se ti "úspěšní" vytahují, jak se stali úspěšnými. Jak přišli k majetku. Jak se skoro vytahují a jak skoro radí a lákají další, aby se také tak živili. Vůbec nezastírají, že je to z krádeží, podvodů, obchodu s lidmi (tady to ale pojmenovali jinak, pro ně to obchod s lidma není, pro ně je to pomáhání lidem do světa, aby si přivydělali ?!?)

Ale všichni stále tvrdí, že jsou pronásledovaní chudáci, kterým nic jiného nezbývá, aby se uživili. Na internetu jsou spousty videí z toho, jak si Romové představují žít. Hezký. Podíval jsem se na jedno z Košic. Něco jako Jáchymov. Ale v Jáchymově je to ještě horší. A když se ten srab Kocáb kasal, že tam bude bydlet týden, tak tam chtěl bydlet se vším. Což v jeho podání bylo, komplet vybavená kancelář a obytná místnost. A určitě by tam bydlel i s ochrankou, jako ministr. Ale i tak to neuskutečnil. Jen mlel hubou před kamerou. Ani si neuvědomil, že tím udělal Romům medvědí službu. Přeloženo: spíše jim tím uškodil.

A v tom právě vězí to, proč se jakékoliv akce na začlenění cikánů (Romů) do společnosti nedaří a vždy to selže: HODNĚ SLOV, ŽÁDNÉ ČINY a VYŽADOVÁNÍ PRÁV PRO CIKÁNY ALE NEVYŽADOVÁNÍ POVINNOSTÍ OD CIKÁNŮ. Pokud se toto nezmění, nevyřeší se nikdy otázka Romů. A jak se může vyřešit, může začlenit úspěšně někoho, kdo se veřejně vytahuje nepoctivostí, nechutí dělat, kdo v podstatě říká: my jsme tu a vy se koukejte postarat o naší spokojenost, nebo si to odskáčete a bude to vaše chyba, protože jsme vás varovali. To se může kdokoliv snažit o cokoliv. To se můžou vládní úředníci, komise, sdružení snažit horem dolem, ale když společnost vidí realitu, tak je to na nic. Jen se opět zbytečně vyhodili státní, tedy naše, peníze.

A to nemluvím o takových hloupostech, jako že jim stačí jen opravit (případně nově postavit) jejich sídliště, nebo alespoň pár paneláků. Poslední nápad před odchodem Kocába. A ani nepomůže to, že se nebude na veřejnosti nic špatného psát a říkat o životě Romů a jestli se někdo otevřeně projeví, tak ho hned potrestáme. Jen to dobré. Asi největší hloupost, kterou kdy kdo vymyslel. A přitom jediná cesta je, nerozlišovat, měřit všem stejně. Vyžadovat po všech dodržování zákonů. Nejen dát všem stejná práva a vyžadovat od všech dodržování stejných povinnosti. Pak se vše vyřeší. Jinak se bude problém s menšinami prohlubovat až do neřešitelného problému.

Žádné komentáře:

Okomentovat