úterý 28. července 2015

Bude konec světa

Tak vymřeme. Už je to jasné. Tak jednou to přijít musí. Vesmír se vyvíjí, něco nového začíná a jiné končí, věčný koloběh života. Podobně jako nová hvězda, objeví se, zazáří a zhasne a zůstane po ní černá díra. Tak jednou dopadne i naše hvězda a s ní celá naše sluneční soustava, potažmo, naše civilizace. Tak pokud ještě dříve něco nepřilétne (meteorit, kometa, planetka), nebo se nezničíme sami, tak máme odhadem ještě pár milionů, možná miliard let. Ale někdo věří na brzký zánik světa nebo naší planety. Různí věštci a proroci se předháněli a předhánějí v tom, kdy to nastane. Sybila, Nostradamus, Májové,… a moderní doba, mimo jiné: Bulharka Vanga, a známí australský vědec Fenner. No, kdyby se ty věštby shodovaly, a hlavně nebyly univerzální, tedy hodící se skoro na všechno a nepřicházely s křížkem po funuse, což je příklad hlavně těch moderních, tak bych jim věřil. Ale zaujala mě věštba vědce Fennera.

Lidstvo vyhyne do 100 let hlady. Tak to se mi zdá opravdu pravděpodobné. Ale nemusí tomu tak být. Pokud platí teorie života podle Darwina, tak si příroda sama poradí. Pokud platí teorie o bohu, tak bůh nás chraň, protože pak bude muset nastat boží zázrak, nebo je s námi ámen. Ale jiné vědecké průzkumy ukazují na to, že ta příroda je moudrá a poradí si i s tou člověčí čeládkou, protože přibývá neplodných mužů a žen. Díky globalizaci se rychleji šíří i zákeřné nemoci a díky našemu způsobu života i civilizační nemoci, třeba obezita nebo alergie a následné potíže s tím. A díky našemu zacházení s přírodou, se rychleji mění klima a přibývá přírodních katastrof. To vše trochu pročistí řady lidí. A souhlasím i s předpovědí, že přijde válka. Tentokrát o vodu a jídlo. Taky zásah do populace lidskou rukou. Já bych to viděl na zmenšení lidské populace, ale ne na zánik. Už pokulhává jen to, že vymřeme hlady. To bychom museli až do posledního sousta všichni žít a pak umřít. Ale vymírání bude postupné, a proto se v určitém momentě stane, že bude méně strávníků a opět tedy bude dostupnost potravy a vody.

Jiná otázka je, jak rychle se dokážeme přizpůsobit novým podmínkám. Tedy co vše budeme ochotni pít a jíst abychom si zachránili život. A historie nám už kolikrát ukázala, že v nouzi se pije a jí opravdu všechno. Podle mě jednou asi naše civilizace skončí, jednou zanikne naše planeta. Ale neviděl bych to na nejbližší dobu, minimálně několik tisíc let. Počítám přírodní vývoj, ne to, že by se samo lidstvo vyhladilo. To může být už zítra.

Žádné komentáře:

Okomentovat