neděle 4. října 2015

Volby na Ukrajině, daly ránu mezi oči Putinovi a jeho příznivcům


Volby na Ukrajině skončili. Pro mezinárodní pozorovatele, to byli volby svobodné, demokratické, bez vážných problémů. Které jsou ovšem všude v demokratickém světě. Rusko, Putin, a jeho příznivci, samozřejmě vidí těch problémů více, protože nevyhráli proruské síly, ale volby uznali. K Ruskému hodnocení jen dodávám: zameťte si před vlastním prahem. Až uděláte u sebe, taky svobodné, demokratické volby, tak potom kritizujte! Dobrá zpráva je, že se do parlamentu nedostali populistické a radikální strany (tedy ani komouši). Tím se vzal vítr z plachet všem, kdo uráží Ukrajince, že jsou fašisté, nacisté, a vzhledem k uskutečněným svobodným demokratickým volbám, že tam vládne chunta, pučisté, nelegitimní vláda. Volby ukázali, že na Ukrajině je demokracie, v parlamentu jsou demokratické strany, vláda tedy bude legitimní. Dokonce to se skřípením zubů, uznala i Moskva, tedy její neomezený führer, car Putin.

Jak se budou teď o Ukrajině, Ukrajincích, Ukrajinském vedení, vyjadřovat příznivci führera, báťušky cara Putina a Ruska? Asi stejně! Budou nacházet na volbách jen špínu. Budou přicházet se zaručenými důkazy manipulace s volbami. Nevadí. Ale nyní budou k ještě většímu smíchu, mezi slušnými lidmi. Ale co je hlavní, Rus už nebude moci používat ve světě hlavní argument proti Ukrajině. Státní převrat a nelegitimnost vedení. Přišel o další zbraň proti Ukrajině. A postupně, pokud západ vydrží se sankcemi, přijde o všechny zbraně, včetně té nejsilnější: peněz! Protože jeho ekonomika bude v prdeli. A Putinovi bude hodně horko. Jen tak na okraj. Báťuško puťko, až to přijde, tak víš jak Rusové naložili s posledním carem, viď?

Na úplný konec: blahopřeji Ukrajině k novému začátku, tentokrát snad už konečně k lepšímu. Ať vám ta demokracie a návrat do Evropy, konečně vyjde. Bude to cesta dlouhá, bolavá, plná trní, ale posléze odměněna svobodou a lepšímy časy vaší země a vašeho národa. Tak hodně štěstí.

Žádné komentáře:

Okomentovat