neděle 4. října 2015

Pohádka z neznalosti, nebo úmyslná lež?

Jako velký nesmysl, šířící levicí a jejich příznivci, je to, že náš průmysl a zemědělství bylo prosperující a světové, ale zahraniční kapitál ho nechal schválně zničit, aby neměl konkurenci. Tak pokud jsme měli tak prosperující hospodářství, tak jak to že tu byl všudypřítomný všeobecný nedostatek? Jak to, že jsme měli tak nízkou životní úroveň, proti západu? A jak to, že padl socialismus, když tak prosperoval? Proč nepadl kapitalismus? Přitom člověk průměrně inteligentní, se základním vzdělání ví, že nejen režimy, ale i celé civilizace, padají a zanikají, buď válkou (Německý nacismus), nebo: EKONOMICKY (všechny staré civilizace). Ale naši levičáci (a extrémisté- ksč(m) apd.) nám vlastně říkají, že čím více prosperující hospodářství, tím větší nedostatek a nižší životní úroveň (což je na hlavu postavená blbost). No, podle tohoto měřítka, by tedy museli kapitalistické režimy a všechny firmy na západě, být silně neprosperující, skoro v bankrotu.

Tato blbost by ale zdánlivě vysvětlovala další blbost: že někdo (zahraniční kapitál) zavinil zánik našeho průmyslu a zemědělství, aby ty západní neměli konkurenci. Ale neříkají nám levičáci a jejich příznivci, že kapitalista je "ZLO" jdoucí jen za ziskem, třebas přes mrtvoly? Potom se divím, že než aby koupil prosperující podnik, aby mu zajistil další zisk, tak ho nechal zbankrotovat? Vždyť nač by mu byl jeden zaniklý podnik a druhý neprosperující podnik? Nač by mu bylo, kdyby nevydělával ještě víc? A proč by nechal zlikvidovat prosperující, už zavedený podnik, místo toho, aby díky tomuto podniku, nerozšířil svůj podnik, čímž by zvětšil své zisky. Přitom místo okamžitého zisku, by musel investovat do dopravy, aby do regionu dovezl své výrobky, a případně do rozšíření výroby (postavení nové firmy), aby mohl rozšířit výrobu? Proč by měl zbytečně investovat, když nemusí? Ale, jak by neprosperující podnik, nebo podnik bojící se konkurence, což je známka slabosti a malé ziskovosti, mohl koupit prosperující a konkurenčně silný podnik? Není to spíše naopak? Takže, stále jsme u totální blbosti a nepochopení trhu.

Jednodušeji, aby to pochopil opravdu každý levičák a jeho volič: Nač by mě bylo"?" kdybych měl živnost (firmu, farmu…) která by mě nevydělávala, nebo vydělávala málo, nebo bych chtěl, aby vydělávala více, likvidovat svého konkurenta"?", místo toho, abych buď jeho firmu koupil, nebo se s ní sloučil? To by jako tím krachem konkurenta, začala moje živnost (firma, farma…) prosperovat, více vydělávat? Blbost, co? Vlastně je tento příklad i důkazem, jaké myšlení a znalosti v ekonomice, mají levicový voliči (podporovaný levicí), a ukazuje to na třetí blbost, a totální neznalost ekonomiky: Prosperující, zavedené firmy na trhu, může zlikvidovat jen firma sama, pokud přestane být prosperující firmou. Protože prosperující firmu, nikdo nechce zlikvidovat, naopak chce, aby mu nesla zisky. A tak se prosperující firmy spojují nebo kupují, ne likvidují. Proto je blbost, aby někdy zanikla prosperující firma jen proto, že si to přeje jiná firma, aby mohla zastoupit její místo na trhu. V tržním hospodářství, se likvidují firmy konkurencí, ne řízeným bankrotem.

Ps: Jistě, v Čechách se objevil fenomén: tunel! Jenže, ti nejhorší tuneláři, byli za socíku komunisty, stbáky, veksláky napojených na státní socialistické instituce, protože jen oni měli dokonalé informace, které rádi zneužili při privatizaci. A za druhé, dnes zaniklé podniky, nevedlo zahraniční vedení, ale domácí vedení podniků, většinou staronové, tedy to, které tam bylo i za socialismu (dá se vše zjistit, kdo chce). Tak že, v podstatě zánik našich podniků, se dá hodit na komunisty, jejich režim a ty, který se vyznali i za totality. A za třetí: stejně tak, jako se musíme učit demokracii, tak se musíme učit i svobodnému trhu. Proto se kolikrát stalo, že nebylo vedení podniků dostatečně ekonomicky vzdělaný, a tím připravený na konkurenci. V druhé polovině 90 let 20 st. nastal jiný fenomén: korupce. Podniky už byly rozdány, prodány, některé už vytunelovány, a tak se dali "prachy" získat korupcí státní správy. Čili: přes státní zakázky. Tam už figurovali všichni, kdo byli u "koryt", tedy i ti, kdo neměli nic společného s komunisty a jejich režimem. Je známo, že moc kazí charakter. Bohužel, platí to i v Čechách. Ale co byste chtěli, když ti naši mocní, byli vychování za komunistické totality, hesly: kdo nekrade, okrádá rodinu, nebo: pokud nedáš-nedostaneš "všimné", nic nedostaneš-nedáš, páč: za darmo ani kuře nehrabe…

Žádné komentáře:

Okomentovat