neděle 4. října 2015

O naší politice


Proč dělat kříž nad naší politikou a voliči? Já si nemyslím že to bude tak tragický.

1) komunisty chce jen komunista. A až vymřou, budou rádi za 5%.

2) Socany (zatím jediná výrazná levicová strana, proto nepíši levice) chtějí všichni levicový voliči, což je vždy tak asi 40% voličů, lidí nižší a střední třídy.

3) pravici (ODS, TOP09, KDU-ČSL, a pro některé voliče ANO) volí tak 40% voličů, lidí střední a vyšší třídy.

4) nevoliči jsou ti, co je nezajímá politika, je jim šumák kdo tu bude, hlavně že se budou mít dobře, jim stačí jen nadávat na poměry, a občas se připojit (ve chvíli, kdy je situace fakt nasere) k levici nebo pravici. Těch je tak 50% voličů, a pocházejí na příč společenských tříd.

Podle mě jsme národ, který neví co chce. Respektive ví : kapitalisticky žít, socialisticky pracovat. To odpovídají nerozhodné výsledky nejen dnes, ale i za první republiky. Proto se o pravici ani levici nebojím. Akorát na levici se už našla dominantní levicová strana: ČSSD. Na pravici ještě ne. To je tím, že levicový volič je více jednotný, a volí konzervativně: co se osvědčilo, to neměňme. Zato pravicový volič stále hledá nové a lepší. Proto na levici je jedna dominanta, na pravici je dominant více. Jestli to teď změní ANO (ODS, TOP09, už asi opravdu těžko, a to teď nemluvím o opětovném vítězství, ale o té dominanci na pravici) se ještě uvidí.

Zatím za jejich úspěchy je nasranost pravicových voličů a voličů jako obecně. Také bude záležet, jak dlouho vydrží přesvědčovat voliče, že nejsou stranou a nejsou to politici. No a na jejich práci. Jestli se ukáže, že si přišli jen nakrást, že mají pochybnou minulost, že nesplnili co slíbili. To potom bude fakt pád. Ale jiná dominantní pravicová strana tu není. Opět, i díky nejednotnosti pravicových voličů, tu bude více dominant, kkteří budou stát proti sobě.

Prostě, podle mě. Situace se změní, až tu budou jen dvě dominantní strany. Jedna na levici (ta tu je: ČSSD) a na druhou, pravicovou se stále čeká. Mohla to být ODS. Nyní má nakročeno ANO. Akorát by se mělo více profilovat. Jen mám obavy, že si budou tak dlouho hrát na nemastnou neslanou rybu (ale hlavně nepolitickou), že to jejich voliče přestane bavit. A ostatní tu budou dělat křoví, nebo lovit mezi nevoliči v naději, že něco uloví. Tak tak vidím vývoj já.

Žádné komentáře:

Okomentovat