neděle 4. října 2015

Fungování lidského společenství, se nikdy nezměnilo a nezmění

Buď je to záměrná lež, nebo neznalost v přírodních vědách, zvláště v historii, archeologii, a dalším vědám, zabývajícím se lidstvem? Jinak by nemohl nikdo myslet vážně, že v dávných dobách, v podstatě v počátcích vývoje lidstva, nebo abych nešel tak daleko: před počátkem zemědělství, byli lidé rovnostářští (tedy bez hierarchií čili bez tříd, jak by se to dnes nazvalo) v tlupě, neválčili, měli vše společné a tak žili v podstatě v ráji. A až to zemědělství, respektive až pozdější vývoj, kdy už byli i první řemesla, se teprve začali dělit a začali něco vlastnit. To jako bych četl příručku o komunismu přímo od ikony komunismu Marxe. A přitom jsou dnes poznatky úplně jiné.

Tak za prvé, i v počátcích lidstva, se lidé v tlupách dělili na vůdce a jeho rodinu (alfa samec a samice + potomci) který měl právo na všechno a na to nejlepší, lovce a sběrače, kteří měli právo na vše, co zůstalo po vůdcovi s rodinou, a na další, kam patřili i všechny mláďata krom mláďat vůdčí dvojice, kteří už jen paběrkovali zbytky po předchozích členech. Já nevím, ale dnes se tomu říká vyšší třída boháčů a mocných, střední třída a nižší třída chudých.

A vše společný? Jistě, pro pár desítek, maximálně stovek lidí, jak to je dnes v Izraelských Kibucech, nebo ve skvotech (squattech) a podobných komunitách, ano. A ano, jsou kmeny, které žijí v klanových vesnicích, většinou v příbuzenském vztahu, anebo pokud by na jednou místě (v domě, statku, residenci) žila jedna rozvětvená rodina (staří rodiče, rodiče (jejich děti) děti (vnuci starých rodičů), tak také ano. To si dokáži představit, že pokud by si rozuměli, mohli by mít vše společné. Ale dokážete si představit, aby na vesnicích, ve městech (natož ve velkoměstech), byli nějaké gigantické lednice, mrazáky, špajzy, komory, sklepy, dále kůlny, sklady, pro celou vesnici či město, kam by si lidé nosili vše co si koupí a vyrobí, a kam by si pro to chodili, když to budou potřebovat? Já tedy ne. Pro malou společnost, rodinného typu, je to možné a může to fungovat. Pro větší společnost o tisících, sta-tisících, milionech lidí, už v žádném případě. A to už jen proto, že každý jsme jiný, každý umíme něco jiného, všichni nemůžeme umět a rozumět všemu. Hlavně každý není vůdčí typ, nebo natolik samostatný a soběstačný, že by si bez druhých sám poradil. A to nemluvím o nemocných a postižených lidech, a starých, ale o neschopných lidech (bez urážky). Třeba já bych nedokázal učit, léčit, soudit, nevymyslel bych nějaký přístroj nebo činnost, která by usnadnila život klanu. A nejspíš bych nedokázal vést svůj klan tak, aby měl dostatek potravy. (to usuzuji třeba podle toho, že kdybychom se živili jen houbami, tak já je neumím hledat, a nejspíš bychom všichni umřeli hlady). Proto bylo zcela přirozené, že se společnost začala dělit na jednotlivé vrstvy. A ti šikovnější, zkušenější, lepší, dokázali vládnout a bohatnout, a ti nešikovní, nezkušení, zůstali podřízení a chudí. No a ti průměrní, se stali střední třídou.

A že nebyli války? Naopak! Vůdce se musel velmi často potýkat s těmi, kdo se tlačili na jeho místo. Dříve to vyřešila rvačka, a jak se lidé civilizovali, tak přibývalo zabití, až se přešlo k atentátům (tedy zabíjení ze zálohy, tajně, otravy apod.) A jednotlivé tlupy, kmeny, mezi sebou stále válčili o území. Tenkrát se ale bojovalo o skutečný život tlupy a klanu, ne tak jako dnes. Kdo si urval les pro sebe, toho ten les živil. Tak to o tom mírovém soužití všech, nemůže nikdo myslet vážně. A toho násilí (zřejmě narážíte na kriminalitu), si užili naši praprapra předci také dost. Něco sem už popsal. A opět nemůže nikdo myslet vážně, že by si nekradli (neválčili o ně) zásoby, nebo poražená tlupa, nedělala nájezdy (tajně samozřejmě) do lesa, aby si tam něco neulovila, nesebrala pár plodů, nevyužila nepozornosti vítězné tlupy, a nevtrhla jim do spíže, a případně, neunesla děti a ženy? To víte, že to bylo. Zločin byl, je a bohužel, zřejmě stále bude. Jo, a poslední nedávné nálezy ukazují, že vítězové snědli své protivníky (které chytli). Ne, to nemluvím o tichomoří a Africe, ale o Evropě. Kde tedy ti odpůrci dnešní doby vzali, že všichni žili v lásce a souznění?

Jinak, není rozhodně pravda, že vlastnictví je datováno až zemědělstvím. Vlastnictví měli i pradávní předci homo sapiens. Do vlastnictví ale tenkrát nepatřilo zlato, drahá výzbroj, apd. Protože to ještě neexistovalo. Ale ve svém vlastnictví měli pravěké nástroje, zbraně, kožešiny… A už v pravěkých hrobech je vidět, kdo byl bohatý a kdo chudý. Tak že, vlastnictví bylo od chvíle, kdy si opice vzala klacek nebo kámen, aby se buď bránila, nebo lovila. A to už byl její majetek. Rozdíl v majetku je jen ten, co v které době lidé měli a vlastnili. Pravěký člověk nemohl vlastnit jachtu, zámek, milionové konto…, a co bylo majetkem pravěkého "milionáře", tak proti tomu je dnes i nejchudší z nejchudších milionář. Trochu rozumného pohledu na historii a vývoj lidstva, bych prosil.

Tak že: Hierarchie byla, je a bude. Vlastnictví bylo, je a bude. Války, spory, zločin byl, je a bude. A společný majetek tak, jak o tom sní zastánci Marxismu, nikdy nebyl, není a nebude, protože i o tom společném majetku, vždy budou rozhodovat buď jednotlivci, nebo skupiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat