neděle 4. října 2015

Stále se snaží překroutit historii. NEDOVOLME JIM TO!!!

Docela mě pobavil další diskutující, hrdinně bránící výdobytky socialismu. (má odpověď) Tak postupně:

Ano termín "železná opona" poprvé použil Churchill. Ale on jen pojmenoval stav, který po válce započal sovětský svaz a jeho dobyté území (východní Evropa). Všude kde šlápl sovětský voják, započala sovětizace se vším, co k tomu patří. Mimochodem, Churchill byl jediný, kdo varoval nejen před Hitlerem, ale i před Stalinem. Kdyby byl premiérem v roce 38, tak k žádnému Mnichovu nedojde. On jediný vyžadoval otevřít třetí frontu na Balkáně, aby osvobodili Evropu spojenci (bez SSSR). Bohužel, byl jediný, kdo viděl budoucnost, ostatní byli slepý. Že to byl velký státník a dokázal vidět do budoucna, ukázala nejen 2s.v., ale i poválečný vývoj. Tak že, on nespustil tu "železnou oponu", on jí jen viděl a pojmenoval. To komouši jí vystavěli a spustili. On osobně neměl vliv v tom, kam jsme patřili. To naši komouši nás za tu "oponu" zavřeli sami. A v 50 letech doslova: ostnatým drátem.
A ani na embargo se nevymlouvejte. To se týkalo jen strategických surovin (uhlí, oceli, uranu, ropy, zbraní, nových technologií: to znamená, že když něco vymysleli, tak pokud nevymysleli další modernější technologii, tak s ní neobchodovali s východem. Tomu uvolnili jen ty starší technologie). Nicméně, i východ měl na stejné suroviny a technologie embargo vůči západu. Vím to, protože jsem měl známou na zahraničním obchodu. A na rozdíl od západu, východ měl (oficiální, veřejné) embargo na vše (co se západu týká). Veřejně obchodovat se západem se nesmělo v ničem. Neveřejně se to ale dělo. Viz Tuzex, nebo spolupráce Italských automobilek s našimi a Polskými, apd. Embargo tedy měli oba politické póly. Tak bych se spíše zajímal, proč západ prosperoval a východ ne. Oba neobchodovali s druhým. Oba zbrojili. Oba se mohli spolehnout jen na své suroviny a technologie. Oba měli odkud brát. (třetí svět) Západ z Asie, Afriky, Jižní Ameriky. Východ z Asie a Afriky. Zvláště v Arabském světě brali oba. Oba měli přibližně stejné zásoby strategických surovin. Tak kde udělali soudruzi "nejen z NDR" chybu? (abych parafrázoval citát z filmu Pelíšky)
Ještě dvacet let po pádu socialistického bloku je v Německu znát, kde bylo vyspělé západní Německo a kde zaostalé východní Německo. Ne, nebylo to pojmenováním stavu, Churchillem. Nebylo to ani embargem západu (vždyť ho měl i východ, tak proč nebyl zaostalý i západ?.). Bylo to neživotaschopným socialistickým systémem! A s tím souvisí i vaše poznámka o tom, jak se někde stavělo a jinde chybělo. Ano, postavilo se spoustu sídlišť a zbytečných továren, které neměli ekonomický přínos. Jen se tím postavila "Potěmkinova vesnice", která měla světu ukázat, jak se nám tu žije a jak tu nejsou nezaměstnaní. Ve skutečnosti ale tím ekonomika zaostávala a životní úroveň obyvatel klesala.
Dělám ve Škodovce. A ještě deset let po vstupu Škodovky do koncernu WV (90 léta 20 st.) a hlavně po postavení nové moderní haly, byl vidět rozdíl tovární výroby západu a východu. Nová hala, nová linka a pracovní nářadí, nová jídelna, nové šatny, nové kanceláře, byli luxusem, než se v rámci možností přestavěl zbytek továrny. My ze staré továrny jsme se chodili na ten luxus dívat a tiše závidět našim kolegům. Zaostalost našich továren jsem tedy zažil v přímém porovnání osobně. Tak mě nikdo nebude tvrdit, jak bylo naše hospodářství, zemědělství a průmysl, zdravotnictví a školství, cestovní ruch, doprava, restaurace… vyspělé a moderní. O obchodech, tenkrát prázdných, dnes plných), ani nemluvě. Tím jsem už ale přešel na váš druhý odstavec.
Vašich 7 bodů se dají vyvrátit velmi lehce. Když jsme byli tak vyspělý, potravinově soběstačný, tak proč v obchodech nic nebylo? Proč byl nedostatek všeho? Proč výrobky ze západu, kvalitou silně převyšovali výrobky z východu? (průměrně samozřejmě, byli i dobré kusy z východu a špatné ze západu) Proč východní mněny nebyli směnitelné? Proč se u nás dělalo ručně i to, co na západě dělali dávno stroje? Proč i nářadí a pomůcky byli daleko za západem? Tím se stalo, že na nějakém výrobku u nás dělalo (například) 10 lidí, a na západě tři, protože měli kvalitnější nářadí, nástroje, stroje a roboty. (rozdíl jsem viděl na vlastní oči v naší továrně. Příklad ze zemědělství od příbuzných, kteří dělali v družstvu). Jak vypadají dnešní školy, ordinace a nemocnice, obchody, restaurace, se nedá srovnat. Proč se vrcholní komunisté jezdili léčit na západ?
Jistě, nyní mi řeknete, že za tu dobu by to tu komouši také měli (kdyby tu stále byli). I to se lehce vyvrátí. Když tu byli, změny šly velmi pomalu. Někde skoro vůbec, jako by se tu zastavil čas. Zato po revoluci jdou ty změny ne pomalu, plíživě, ne krokem, ALE SKOKY! To že jde tak rychle, je znát na každém kroku. My teď doháníme těch dvacet let zpoždění, zaviněných komouši. A daří se. Na konci jejich éry, jsme byli asi na 30 místě v Evropě a 47 na světě, co se HDP týká. Nyní jsme na 12 místě v Evropě a (teď bych lhal, nevím poslední statistiky, na rozdíl od Evropských na 25? Místě) na světě, co se HDP týká. Máme jednu z nejmenších nezaměstnaností, jedno z nejmenších ohrožení chudobou, jednu z nejlepších kvalit na život. V těchto ukazatelích jsme dokonce v první desítce. Ne podle nějakých našich statistik (abyste neřekl, že si je třeba Kalousek nebo Klus zfalšovali), ale podle světových statistik.
No a k té nezaměstnanosti - není to proto, že by tu někdo zlikvidoval ZÁMĚRNĚ továrny. Ale proto, že ve skutečnosti skoro kopíruje ty, kteří v socialismu byli jen zaměstnáni, ale neměli práci. Kdy se udržovala umělá zaměstnanost. Dneska si žádný podnik nemůže dovolit někoho, kdo by tam byl navíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat