neděle 4. října 2015

Srovnání socialismu v.s. kapitalismus

Odpověď na to, co je na demokracii špatného a na socialismu bylo dobrého.

1) Zbrojení) zbrojili obě strany.

2) Drancování přírody a přírodních zdrojů) Do přelomu 19 a 20 st. drancovali všichni. Z neznalosti přírodních zákonů. Po zjištění, že příroda a přírodní zdroje se neobnovují, respektive, ne tak, aby vydrželi další drancování, tak se v demokratických státech, v kapitalismu, začala příroda a přírodní zdroje, chránit a šetřit. To komunisté v drancování, i po zjištění, jaké škody to napáchá, pokračovali dál. Jak je to dnes vidět v sice kapitalistické, ale komunisty ovládané Číně.

3) Voda a vzduch) Voda je jedno z mála, co bylo kvalitní tenkrát a dnes. Se vzduchem to bylo tenkrát horší než dnes. Zvláště kolem lokalit, kde se kopalo uhlí (sever Čech a Moravy), ale i ve větších městech. Zvláště na severu Čech a na Ostravsku, byly pravidelně vyhlašovány dny, kdy nikdo nesměl jít ven, aby mu vzduch neublížil. Dnes jsem neslyšel, že by někde u nás, byl vyhlášen zákaz vycházení, kvůli zhoršení ovzduší (nepočítám sem tam nějakou nehodu, ale na to komouši kašlali, a tak to lidem nikdy neřekli. Nejznámější je radioaktivní mrak z Černobylu, kdy měla celá západní Evropa pohotovost, ale ve východní Evropě nikdo nic nevěděl). Jinak, i za komoušů si museli maminy převařit vodu, než jí daly novorozencům, když už jim běhaly, tak už mohli tu vodu z vodovodu, dát i bez převaření. Leda že, by to dítě (ale i dospělý) byli na něco v té vodě alergičtí. Ale za to nemůže systém.

4) Stav komunikací a železnic) Asi jste zapomněli, jak se tu za komunistů kritizoval stav silnic a železnic, železničních přejezdů, mostů. Jak na to vznikali vtipy a scénky. A komunisté rozhodně nekonstruovali své silnice, dálnice, železnice, mosty, parkovací místa… na takovou dopravu, jaká je dnes, i proto se více ničí. V tomto případě musím s vámi souhlasit, že to nová doba nezvládla. Dílem neprofesionality, dílem korupce. A proč se nejezdí po železnici a po vodě, Aby se šetřili ty silnice? Státní železnice jsou drahé, tak se firmám vyplatí převážet zboží po silnici, než po železnici. Jinak, i ta lodní doprava stále funguje. Ale v dnešním světě je důležitá rychlost, a asi pochopíte, že lodní přeprava není z těch nejrychlejších. A hlavně, železnice a už vůbec ne lodní doprava, není tak hustá. Splavné řeky a koleje nevedou všude (což je spíše pozůstatek komunismu.

5) Průmysl a zemědělství) A skutečně si myslíte, že kdyby za komunistů byli naše podniky tak kvalitní, tak prosperující, že by zanikli? A myslíte si, že kdyby byli tak ziskové, prosperující, moderní, světové a konkurence schopné, že by tu byl takový nedostatek? Myslíte si, že by s tak prosperujícími podniky, jsme neměli tak mizernou životní úroveň, proti západu?

6) Potraviny) A víte, i s tou kvalitou potravin jste mimo mísu. Rozdíl potravin tenkrát a dnes, je: informovanost o jejich složení. Dnes už víte, co jíte, tenkrát ne. A asi jste také zapomněli na to, že i za komunistů se kritizovali potraviny, speciálně ovoce a zelenina. O šizení v restauracích všech kategorií, ani nemluvě. Za socialismu byste nevěděli, co jíte. To byste si debužírovali na posypové soli od bratrských Poláků a nic nevíte. Cenzura se komoušům vyplácí až nyní. Naše kontrolní orgány dělají, co mohou. I proto se odhalují takové věci. A že se to stále děje, není systémovou chybou, ale kriminální činností některých firem. Každopádně, neznamená to, že se to týká všeho na trhu. Ale nepřehánějme. Ještě jsem neslyšel a nečetl, že by se tu zákazníci masově (hromadně) otrávili potravinami. Víte, dnes je takový výběr zboží, že kdyby Čeští zákazníci nešli jen po ceně, tak si určitě kvalitní potraviny najdou.

7) Ceny) Tak pokud byste si to opravdu chtěli zjistit, tak zjistíte, že dnes ceny potravin stejné nebo nižší. Samozřejmě si musíte přepočítat ceny=platy tenkrát a dnes. Jinak je dnes všeobecně buď levněji, nebo stejně draze. Dražší je jen bydlení a vstupenky (kultura a sport). Musíte si přepočítat platy tenkrát a dnes, ceny tenkrát a dnes, a potom porovnat.

Odkazy na další články, porovnávající tenkrát a dnes.

Žádné komentáře:

Okomentovat