neděle 4. října 2015

Revoluce 17 listopadu splnila co měla. Ostatní jsme měli udělat sami.


Zase čtu a slyším stesky nad polistopadovým vyvojem. Nebrečme nad tím, že nám revoluce nepřinesla to, co jsme si představovali že měla přinést. Kdo opravdu čekal, že nám z nebe spadne blahobyt, že najednou, bez našeho přičinění, bude vše jako v ráji, tak ten byl opravdu naivní. Nikdy nebudeme mít to, co si sami neuděláme! A pokud budeme čekat jen na to, že to někdo zařídí za nás, tak se nedivme, že to zařídí podle svého, ne podle nás!

Ale já bych to tak černě neviděl. Máme se dnes lépe a máme naději že bude ještě lépe. Nebýt revoluce (i když zvláštní a s pochybným výsledkem) tak dnes jsme na tom jako Kubánci (do KLDR by to trvalo ještě tak 20-30 let). Proto: stálo to za to! Nezapomeňte na hlavní hesla revoluce: svoboda (tisku, projevu, pohybu, shromažďování) demokracie, volby. Zrušení: vlády jedné strany, zákazu opozice, cenzury a perzekuce části obyvatel.

A to máme! Bez revoluce bychom to neměli dodnes. Z tohoto pohledu se revoluce povedla, splnila na sto procent co se od ní očekávalo. Kdyby takto politici dnes pracovali a plnili své sliby, mohli jsme se mít ještě lépe než se máme. Rozhodně se máme lépe než jsme se měly, což dokazují další volby, kde Češi opět řekli NE! návratu k socialismu, a setrvání na cestě k demokracii.

Žádné komentáře:

Okomentovat