neděle 4. října 2015

Co by, kdy by.

Myslím si, že Klaus v žádném případě neodejde do zapomnění, jak si jeho odpůrci přejí. A to jak v kladném (ze strany příznivců), tak v záporném (ze strany odpůrců). Ale stále bude pro mnoho lidí více Havel (hlavně díky médiím, které ho už posvětili) než Klaus. To stejné je pro národ Masaryk a Beneš.


Masaryk je "otec zakladatel", i když u jednání byl stejnou měrou i Beneš. Akorát Masaryk byl presidentem při vzniku státu, Beneš ne, a ještě konec jeho kariéry, poznamenali dvě tragické události: Mnichov (39) a Únor (48). To Masaryka naštěstí ne. Jakpak by se zachoval on? To se nikdo nedoví. A stejná obdoba je i v moderních dějinách.

Havel je brán jako "osvoboditel od totality", a Klaus je až druhý v pořadí, i když se o tu demokracii zasloužili oba. Oba už byli při založení OF a oba vyjednávali s režimem. Akorát Havel se stal presidentem, tedy bez skutečné moci na chod státu (jak to u našich presidentů je), zato Klaus byl ve vládě (nejdříve ministrem, potom premiérem), která už měla skutečnou moc na chod státu. Jak by se to vyvíjelo, kdyby byl Klaus první president a Havel jen člen vlády? To se dnes nikdo nedoví.

Ale řekl bych, že by dnes lidi a hlavně média, milovali Klause a jestli ne přímo nenáviděli, tak minimálně neměli tak rádi Havla. Protože co se Klausovi nejvíce zazlívá? PRIVATIZACE! Tu by jako president, nemohl udělat. A co se Havlovi nejvíce připisuje jako zásluha? Že vedl stát, když opět získal demokracii a dovedl stát k prvním svobodným volbám. To jako president mohl. Vlastně je národ rozdělen na: Havlovce - dovedl stát k prvním volbám. Antihavlovce - nezakázal KSČ(M), neprosazoval národní zájmy, zavedl rasismus naruby. Klausovce - rozpohyboval ekonomiku. Antiklausovce - privatizace (zvláště ta velká)

Jak by to dopadlo, kdyby Klaus byl první president a Havel jen člen vlády? Možná by dnes nebyla privatizace ani rasismus naruby. Ale zem by byla v NATO a EU mnohem rychleji, než za vlád a prezidentování Klause. Podle mě by ale bylo vyjednáno mnohem méně při přístupových rozhovorech, než co vyjednali socani. A pokud by byl Havel presidentem v období Klause, tak by EU bez keců, schválil vše. Myslím, že bychom nepatřili k problémovým zemím, ale k poslušným, bezproblémovým. Nejspíš bychom se stejně rozdělili. Nevěřím, že by nebyla privatizace, protože i privatizační zákon, musel Havel podepsat. Nebudu se hádat, jestli by byla jiná, ale byla by.

Žádné komentáře:

Okomentovat