neděle 4. října 2015

EU potřebuje nutnou reformu.

PS: jak jsem to mohl napsat?🤦 Teď, po skoro 10ti letech, bych to napsal jinak.

EU rozhodně potřebuje velkou reformu. Řekl bych, že by mělo zůstat jen: volný pohyb osob, zboží, služeb, žádná cla, tak jak nám to slibovali, a na co nás nalákali. Žádné společné zákony (snad kromě daňových), žádná společná politika (kromě společné politiky ke státům mimo EU). V každém případě by to mělo být sdružení samostatných států, který spolu úzce spolupracují ekonomicky (pomůžou si v krizích). Na obranu (o které také mluví zastánci EU, jak je dnes) tu máme NATO.

Ekonomika: nač potřebujeme mít společné daně, a normy na velikost, hmotnost, tvar, množství... na cokoliv?
Zakony: nač potřebujeme společné zákony? Vždyť Evropa je mnoho národnostní, a skoro každý národ má jiné zvyky, kulturu, své kořeny, mnohdy hodně odlišné od jiných.
Bezpečnost a právo: na společnou obranu máme NATO! A pokud je ve všech států Evropy demokracie, založená na stejných principech, tak jsou spravedlivé zákony ve všech státech, tak nač ještě nadnárodní soudy?

Politika: nač mít na všechno společný názor? Vždyť i v rodině je co člen, to jiný názor. A proč ekonomiku nejen Evropy, ale i jednotlivých národů, zatěžkávat dalšími penězi za Evropské instituce. Nestačilo by, aby "jakási vláda" mohla být složená z hlav států Evropy? A "jakýsi parlament" z vlád států Evropy? Ta "vlada" by se scházela k řešení mimoevropských záležitostí, a vyjadřovala by společný Evropský postoj. Ten "parlament" by se scházel k řešení Evropských záležitostí, především ekonomických, společenských, ekologických... krizí.

Toto vše by se dalo zajistit mezinárodními smlouvami. Netřeba nadnárodní institucí. A pokud se nedokážeme už nyní, bez těch nadnárodních institucí, dohodnout nad podobnými zákony, normami, postoji, fungování demokracie, tak je naivní si myslet, že se tak stane díky nadnárodní institucí. Nakonec, k tomu, aby se státy, části států, regiony, národy... dokázali dohodnout, přeci vzniklo OSN! Nač je? Je to snad už přežitá instituce? Zbytečná? Tak buď jí společně posilme nebo zrušme!

Žádné komentáře:

Okomentovat