neděle 4. října 2015

Čím to je?

Přes 50% mladých, nevidí v socialismu nic špatného, dokonce si myslí, že byl lepší. Čím to je?

A) odpovídá to voličským preferencím levice. Co byste chtěli po dětech levičáků, kteří doma slyší nadávat na dnešní systém a velebení starého? Příznivci levice (a to nemluvím o krajní levici - komunistech) přeci nebudou velebit dnešní systém. A budou jen slyšet jak bylo vše levné. A přejdou informaci o platech. Budou slyšet, kolik si toho koupili za stovku, ale už ne to, kolik měli tenkrát stovek a kolik dnes. To se pak krásně sní o nájmu za 350 kč, a o večeři v lepší restauraci za 50 kč, a o dovolené za 500 kč. A budou slyšet o cenách ze 70 let (ne z konce 80 let), a dnes si už nikdo nevzpomene, že na rok 1990 i komunisté plánovali velké zdražení (v jejich podání to ale vždy byla úprava cen, ne zdražování). A když slyší stále: to za komunistů nebylo, ale neslyší proč, tedy: byla cenzura a tak se to spíše nevědělo, než že se to nedělo. Tak jaký budou mít názory?

B) Nedostatečné, zavádějící, někdy až nesmyslné, nebo přímo lživé, informace v médiích. Třeba, kdo si vymyslel pojem: reálná mzda a reálný důchod? Přitom, když vezmeme průměrný plat a důchod tenkrát a dnes. Potom ceny tenkrát a dnes. Dnes je průměrný plat 10x větší, tak i ceny musí být 10x větší. A samozřejmě, že průměrný plat má tak 1/3 lidí. 2/3 mají podprůměrný plat. Ale to bylo i za komoušů. To se v médiích nepřipomíná, akorát informují, že nyní to tak je, a tím vlastně říkají, že dříve to tak nebylo. ALE BYLO! Vždy byli vrstvy lépe zajištění a hůře. I za těch komunistů. Kdyby se informovalo v takto přepočítaných číslech, každý vidí, že skoro vše je dnes levnější. Levnější (nebo stejné, v některých případech mírně dražší) jsou potraviny, oblečení, drogerie, elektronika, nábytek, textil, a další spotřební zboží. Restaurace a ubytování, pohonné hmoty, doprava. Jediné, co je opravdu dražší (někdy o dost) je bydlení: nájem a energie a potom lístky na kulturu a sport.

C) oni to nezažili a tak mohou čerpat jen z toho, co slyší. A jsme u bodu A.

D) dvacet let se o komunistech a socialismu moc nemluvilo. Hlavně o jejich zločinech a porušování lidských práv. Pokaždé, když přišla na to řeč, tak se dotyčnému každý vysmál, že opožděně bojuje proti komunismu. Ale potom, proč připomínat nacismus a válku, když už je to také dávno, no ne? Kdyby se komunismus a socialismus připomínal, jako nacismus a nacisté, také by to bylo jiné. Je tedy načase připomínat tu dobu bezpráví nejen v nacistické podobě, ale i komunistické. Chtělo by to někde sehnat seznamy popravených, dada, potom data vzniku toho kterého komunistického zákona, který byl pro ten režim totality charakteristický. A připomínat a připomínat. Nakonec, nacistický norimberský zákon, podle kterého se nacisté chovali k židům, se dnes také připomíná. "Jsem zvědav, jestli v médiích bude řeč o komunistických vraždách M.Horákové, H.Píky a dalších. O výročí atentátu na Heydricha, byl na ČT celý dokument a v den výročí a v den vypálení Lidic, se na ČT24 o tom mluvilo celý den." Největší zločiny se děli v SSSR a v Číně, Vietnamu, KLDR a Kambodži. Všude byli komunisté. A tak by se mělo i o těchto zločinech mluvit, jako o zločinech komunistů, nedělat mrtvého brouka, protože to bylo jinde. To by jsme tu rovnou mohli mít fašistickou stranu, protože Italští fašisté u nás nebyli a tak nám nic neudělali, no ne? Konečně by se mělo o všech komunistických zločinech na celém světě, mluvit jako o zločinech komunistů a komunistické ideologie.

E) s komunisty se bavíme, nezakážeme je, necháme si od nich kydat lži: že jen nebyli banány, ale ostatní fungovalo a bylo. Měli by se umlčet argumenty, že to nebylo jenom o banánech, ale o veškerém zboží. Ale hlavně, o nesvobodě, cenzuře, perzekuci, politických vyhazovech ze zaměstnání a škol a kriminalizaci nepohodlných. O ničení rodin, lidských životů, kariér. O nesvobodných volbách, nemožnosti volného cestování, zákazu povolání a veřejných činností z politických důvodů. A hlavně ty umučení, zavraždění, popravení, zdravotně postižení díky jejich koncentráků a mučení. Rozkradení soukromého majetku a nakonec: okradení i toho posledního občana při zlodějské peněžní reformě. Je toho prostě dost, čím by se jim měli zaspat huby. A kdyby chtěli kritizovat dnešní režim, tak s nimi nedebatovat, ale přerušit je: nestydíte se, vy tu budete něco kritizovat? vy, kteří máte na svědomí vraždy, okradení všech živnostníků a nakonec i celé populace? Není vám hanba za ty mrtvé, pronásledované, zkažené životy a rozvrácené rodiny? Připomínat a připomínat. A nebát se, že bude někdo označen za hlupáka, který připomíná dávno minulé, a po bitvě je největší bojovník. Tak takovým lidem je třeba připomenout, že o nacismu se také mluví 60 let po válce, tak že abychom tedy začali nacismus tolerovat? Nechali tu vzniknout novou NSDAP? Nechat je projít volbami do parlamentu? Proč ne, vždyť oni už budou polepšení, že? Jen díky připomínání zvěrstvech nacismu, je pro svět nepřijatelný. No a přitom, i za nacismu se děli dobré věci, nebylo vše špatné. Dokonce se nacisté po válce bránili, že jednali podle platných zákonů třetí říše. Stejně tak se i brání komunisté. Tak že, když se komunistům přiznává, že se vlastně neprovinili, protože jednali podle platných zákonů socialismu. Tak proč nepřiznat nevinu i nacistům, za jejich zvěrstva? Vždyť také jednali podle platných zákonů.

Myslím, že národ a jeho vůdci (po revoluci Havlovci) se opět spletli, jak to v dějinách bývá. Mysleli si: od teď budou všichni lidi hodní, slušní a poctiví, a ti špatní udělají sebereflexi a polepší se, nebo alespoň zalezou a nebudou se projevovat. VELKÝ OMYL NÁRODE! Ti špatní jen změní taktiku a budou dál špatní. A budou škodit, v tichosti, nenápadně. A až se dostanou k moci, pak opět odhodí masku a budou stejní, ne-li horší. Hlavně budou poučení, chytřejší, o to zákeřnější a tím nebezpečnější. Mysleme na to! Mluvme konečně o komunistickém systému, jinak zapomeneme a potom se bude historie opakovat. Nenechme se zastrašit posměšky typu: pozdní bojovníci proti komunismu. Braňme se: nejsme bojovníci, jen připomínáme komunismus, jako se běžně připomíná nacismus. A že přeháníme, že vidíme trávu růst, že strašíme komunismem..... NE! Nepřeháníme, nevidíme trávu růst, nestrašíme ničím. Jen připomínáme, připomínáme, připomínáme to, co se nesmí nikdy zapomenout. Jako se nesmí nikdy zapomenout na zvěrstva nacistů, tak se nesmí nikdy zapomenout na zvěrstva komunistů. A že za komunistů nebylo vše špatné? No za nacismu také ne! Nacisté zavedli rekreační dovolené, veřejné školky a jesle, podporovali rodinu a porodnost, snížili nezaměstnanost skoro na nulu, dotovali obědy v zaměstnání, jejich stavba dálnic, ještě dlouho po válce, byla páteří Německé dopravní infrastruktury.

Tak co, zapomeneme na jejich zločiny a povolíme nacistické a fašistické strany? No proč ne, vždyť už to nebudou ideologie podobné těm předválečným a válečným. Už budou polepšení. Prostě demokratičtí. No, přesně tak, jako ti naši polepšení, demokratičtí komunisté, že?

Žádné komentáře:

Okomentovat