neděle 8. října 2023

Zatím je to zlé...

Jako fakt lidi?🤦 Ježíši, čím ten český národ tak strašně fascinuje populismus a extremismus? Jako fakt se máte tak strašně špatně že toužíte opět po populismu a extremismu? 
Co tak strašně dobrého udělali pro tuto zemi a zdejší lidi, populusti z burešova anofertu, socdem, zpřísahy a extremisté z spd, ksč(m), svobodných, pro? Nevím kam mám zařadit zelené. 
Jediné viditelné "plusy" udělali tím, že rekordně přidávali důchody důchodcům, platy státním zaměstnancům, dotace burešovím firmám. Čímž tedy naopak zavinili viditelný mínus. 
Urychlilo se zadlužování státu a nastartovala se energetická krize a inflace. I když se snaží zbavit odpovědnosti, a což se jim bohužel s úspěchem daří. 
A co tak strašného udělala tato koaliční vláda? Jako fakt se vám žije o tolik strašně hůř, než se vám žije? Je opravdu tak strašná tato vláda? 
Která zdědila po burešovi totálně rozvrácené veřejné finance, nastartovanou a zrychlující se inflaci a energetickou krizi, zrychlující se zadlužení? 
A takové mandatorní výdaje, které prakticky předem vylučují jakékoliv změny a plány na zlepšení? Co jako mají dělat jiného? 
I přesto se jim povedlo seškrtat desítky miliard z výdajů a brzdit tak zrychlující se zadlužení, a tím strmý pád do dluhové pasti. 
Chtělo to odložit některé sliby a vzdát se některých plánů a přijmout některá nepopulární opatření, které očividně některé bolí.
Jistě, pro část voličů je to málo. Pro další je to hodně. Pro některé je to nesrozumitelné a nepochopitelné, tak je to zdánlivě zmatené. 
Pro mě je to ale změna k lepšímu. Už jenom proto, že se konečně něco dělá. Populisté a extremisté nedělali nic. Dokonce to nicnedělání byl jejich program.
Asi jste zapomněli na výhled rozpočtů do dalších let. Podle burešova anofertu to měli být min. 4 roky deficitní rozpočty nad 300 miliard. 
Kam by to vedlo? No k bankrotu a nakonec by přišel naráz který by opravdu bolel. Vlastně, teprve potom by opravdu bolel. 
Kdo si myslel že volbou demokratických stran se vše zlepší jako mávnutím proutku, byl fakt naivní. Kdo čeká že návratem bureše se to opravdu zlepší, je už přímo hlupák. 
Já věděl že to bude těžké, dlouhé, bolestivé. Že to nebude na pár měsíců, pár let, nebo jedno volební období. Osobně jsem nepočítal s okamžitým výsledkem.
Myslím že změna bude trvat tak dvě volební období. A ukáže se to až ve třetím volebním období. Tak to bylo a je vždy.
Zatím jsem spokojen hlavně s tím, že se rozpočet zatím drží pod 300 miliard a do budoucna se to bude přibližovat k 200 miliard. A že se zpomalilo zadlužování státu.
A chápu že to nejde rychleji, protože přišla energetická krize a válka, čímž přišla i inflace. Plus zděděné skoro 100% mandatorní výdaje. 
Samozřejmě bych si přál rychlejší a výraznější kroky. Ale kvůli tomu přece nebudu vyhlížet populisty a extrémisty. 
Osobně budu hodně kritický až v průběhu druhého volebního období, kdy se už nebudou moci na někoho vymlouvat a první známky vládních reforem už by měli být vidět. 
Po jednom volebním období, a už vůbec ne po půlce, přece nemůžeme soudit jak moc je strašná nebo dobrá vláda. 
Dejme jim čas, protože zatím spíš uklízeli ten bordel po předchozích vládách bureše. A počítejme že v druhé půlce můžou zajistit, že musí přehodnotit své plány. 
A potom jim dejme ještě jedno volební období, kdy už by měli mít jasno co chtějí a co můžou udělat. A v tomto období už po této vládě chtějme jasné výsledky.
A vyžadujme po nich ty výsledky a nekompromisně je kritizujme a protestujne, a nakonec jim nedejme další, třetí možnost, být u vlády. 
Ale mějme trpělivost. Bureš, pitomio, šlichta, a další strany v zástupu, fakt není dobrá alternativa k dnešní vládě. 
Hrozný výsledek:
41% populisté (anofert, zpřísaha, socdem) 18,5% extremisté (spd, ksčm, pro, svobodní) 35,5% (vládní strany).
Pravděpodobná účast v parlamentu:
Anofert a spd 43% (plus velká možnost zpřísaha, socdem, pro, ksčm, svobodní = totální katastrofa) 
Vládní strany 35,5%. Zatím to dělá i jen z těch dvou opozičních parlamentních stran, ústavní většinu. Lidi, prosím, mějte rozum.

Žádné komentáře:

Okomentovat