neděle 1. října 2023

My to dáme.

ANOsekta, SPD, PRO, Trikolóry, KSČM, Socdem, mají v každém průzkumu cca 52 až 56%. Z toho do parlamentu by se mohli dostat ANOsekta, SPD a ještě KSČM a Socdem, který mají dohromady 48 až 50%. 
Demokratické strany mají v každém průzkumu 37 až 43%. Vzhledem k tomu že vládnou v nelehké době a dělají neatraktivní rozhodnutí, tak to nejsou špatné výsledky. A dávají naději do dalších voleb. 
Na Slovensku právě zakončené volby dopadly 50% ku 30%, podle poslanců 90 ku 60. Tedy ústavní většinu mají populisté a radikálové s proti západním myšlením. Kdyby u nás skončily volby tak jaké jsou preference, tak cca 50% ku cca 40%, podle poslanců cca 110 ku 90. Tedy lépe než na Slovensku z pohledu demokracie. 
Ale na rozdíl od Slováků a Slovenska, máme naději to změnit. Bude záležet na vládě, veřejném prostoru, na každém z nás. Jestli pochopíme co je důležité. Jestli podlehneme russácké hybridní válce, dezolátům, populistům, extremistům. Nebo si ubráníme západní demokratické hodnoty. I když to možná občas bude bolet, ale pro budoucnost to bude lepší cesta, než nám nabízí populisté a extremisté z dnešní opozice.
Věřím že Češi a Česko to za dva roky zvládne.

Žádné komentáře:

Okomentovat