sobota 4. listopadu 2023

Vinen je vždy agresor

Má život zavražděného izraelského dítěte jinou cenu než palestinského usmrceného v sutinách velitelství Hamásu?

Ne. Jenže to nikdo soudný ani netvrdí.

Lidský život a zvláště život děcka má nekonečnou hodnotu. Ale svět je složitý a chápeme jej skrze symboly. To co udělal Hamás a spol. při nájezdu na izraelské civilisty byla tak do očí bijící zvrhlost, že tím pro jakéhokoliv civilizovaného člověka delegimitizuje cokoliv, co palestinští Arabové chtějí dosáhnout. Můžeme stokrát chápat skutečně těžkou situaci palestinských Arabů. Můžeme a měli bychom cítit soucit při pohledu na utrpení nevinných. Ale nesmíme ani na vteřinu pochybovat o nezbytnosti potrestat neuvěřitelný festival násilí Hamásu.

Umučení izraelského civilisty, kterému teroristé uřízli hlavu, je možná paradoxně kratší, než utrpení civilisty pomalu se dusícího v sutinách správního úřadu, pod kterým bylo skladiště raket Hamásu. Ale je tu nebetyčný rozdíl. Pižlat někomu hlavu a vyžívat se v tom může je člověk změněný ve zvíře. Naopak ničí-li izraelský pilot sklad raket pod pekařstvím, které Hamás využívá jako štít je děsivý úkol, ale jeho alternativou je nedělat nic. Tedy nebránit se. A to si Izrael nemůže dovolit.

Bude čas ptát se, jestli populisté v izraelské vládě nesou politickou odpovědnost za selhání bezpečnostních opatření před nájezdem Hamásu. Bude čas řešit, jestli se všechna humanitární pomoc Gaze dostávala tam, kam měla. Ale ani na vteřinu není možné akceptovat spektakulární násilí teroristů. Dokonce ani v případě, kdy izraelská sebeobrana povede k většímu počtu obětí. A to povede. Ne protože Izrael chce, ale protože Hamás vytvořil dilema, kdy se Izrael musí rozhodovat mezi slabostí, pokud by se nebránil a mezi civilními oběťmi, pakliže se bránit bude.

Nechce-li civilizovaný svět ukázat, že zvrhlost se vyplácí, musí akceptovat právo na sebeobranu. A jedním dechem samozřejmě dodávat, aby netrpělo víc nevinných, než je nevyhnutelné. Ale každému musí být jasné, že zhovadilost teroristů nesmí uspět. Za všechny následky nese odpovědnost Hamás. 

Napsané velmi dobře. 👏👏👏 A doplním: jakékoliv škody a ztráty na životech nese Hamás a hisballáh. Stejně jako ve všech válkách nese vinu vždy agresor ne ten kdo se brání. 

Žádné komentáře:

Okomentovat