úterý 7. listopadu 2023

Nejen Arabové chtěli zničit Izrael.

Vznik dvou států to mohlo vyřešit? Ale arabský Palestinci to v roce 1947 odmítli, na rozdíl od Izraele. Oni chtěli celý britský mandát, ne že se budou dělit s někým a už vůbec ne se Židy. A tak celý konflikt je jen o jednom. Zničit Izrael a sjednotit celé území pod arabskou vlajkou. 
Poslední zmínka byla o Jordánsku, který také vznikl rozdělením britského mandátu. Všichni Arabové po válce doufali v jednu zemi, tedy že po odchodu Britů bude jen Palestina (nebo Jordánsko). Bohužel (pro Araby), vítězné mocnosti rozhodli jak rozhodli. 
Osobně v tom vidím skrytý antisemitismu. Protože i tak jak rozhodli (viz původní území Izraele), zřejmě počítali se zánikem Izraele. Protože mandát Palestina rozdělili na tři díly. Jordánsko, Izrael a Palestina. Ovšem ten Izrael rozdělili na tři díly s koridorem mezi těmi díly. 
Jestli to měl být vtip a výsměch Židům? Asi jo. A jen díky silnému odhodlání Židů po vlastním státě, se nepodařilo Arabům stát Izrael zadusit v počátku. A to i díky Československu. Které se po komunistickém převratu potom otočilo proti Izraeli. 
A dnešní hranice Izraele jsou díky vytězné válce za Svobodu, kterou rozpoutali Arabové. A to nejen v roce 1948 ale i 1967. Díky této hranici se Izrael může bránit v nepřátelském prostředí v arabském světě. A díky zdi a plotu kolem území pod palestinskou samosprávou, už také zvýšili svou bezpečnost. 

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Britsk%C3%BD_mand%C3%A1t_Palestina
https://www.israel.cz/2019/03/kdy-byli-vynalezeni-palestinci/

Žádné komentáře:

Okomentovat