úterý 7. listopadu 2023

O výchově

Jak vzniká propaganda. 
Hodně pravdy promíchaná s nepravdou nebo spíš nesmyslem. Bojovat proti tělesným trestům příklady že dospělého také nefackujeme že se umazal nebo že mu upadla zmrzlina apod., je hloupý příklad. A považovat pohlavek (ne facku) a přes zadek za mlácení, bytí, týrání je stejná blbost. 
Stejně tak, jako u dětí používáme jednu výchovu, tak stejnou výchovu u dospělých (nepočítám kázeň na pracovišti, na vojně a v kriminálu) asi těžko použijeme. Určitě nebudete nikdo stejně nutit dospělého jako dítě, jak si má uklidit, jak se obléci, jak si čistit zuby a vůbec dělat hygienu, jak má pracovat, s kým se bavit a jak se bavit a s kým ne.... 
Tak stejně tak nemůžete dětem také nechat volný "chov" bez výchovy. To bysme děti tedy nesměli vůbec vychovávat, jako učit je společenskému chování, učit se s nimi do školy, učit je hygieně, atd.... 
Fakt nejsem fanoušek bytí, jsem odpůrcem výchovy silou a podřízenosti, tedy diktátem a neomezenou mocí dospělého nad dítětem. 
Ale prostě jsou chvíle, kdy to dítě musí dostat přes zadek nebo pohlavek. Tak někdy použijme pohlavek i u dospělého že? Osobně jsem se řídil tím, že za každý pohlavek nebo přes zadek, musí přijít několikrát pohlazení a mazlení. (Ne najednou samozřejmě). Takže tento váš příspěvek je spíš propaganda (v tomto případě výchovy) než pravda. 
Prostě, stejně tak jako dospělému nedáme pohlavek nebo přes zadek, tak dospělému také nenařídíme kdy má být doma, kdy má jít spát, za špatné výsledky v práci nezakážeme jít ven nebo televizi a nezakážeme mu nějaké koníčky a kamarády..... 
Dítě si musí trest spojit s okolnostmi a tedy důvody. Samozřejmě v tom musí být cítit i spravedlnost a lásku dospělého k dítěti. Tedy že trest není jen ukázka síly a nadřazenosti dospělého. Potom trest to dítě přijme, aniž by z něho mělo celoživotní trauma. Kdo říká opak, byl zřejmě jen trestán ale už ne chválen či mazlen. 
A samozřejmě to nesmí být časté a za každou blbost. Protože to si dítě bude myslet že ať udělá co udělá, je to špatně. Z toho potom jsou ty celoživotní trauma. Dospělí musí vědět kdy a jak trestat. Jedině tak dítě pochopí a přijme trest. To je to stejné jako u dospělých. 
Pohlavek ne facka. Facka je přes tvář a ta je ponižující. Pohlavek je přes zátylek a mnohdy se používá i u dospělých. A i ten dospělý snese pohlavek, na rozdíl od facky. Opravdu nevidíte rozdíl? Pohlavek a přes zadek nejsou facka, pěst nebo bytí nástrojem (rákoskou, vařečkou a hůř). Pohlavek a přes zadek ve správný čas není nikdy na škodu. 
Samozřejmě se s tím nesmí plýtvat, tedy trestat za každou blbost. To potom nemůže být výchovné, protože si dítě bude myslet, že je vše co dělá špatně. A z toho můžou teprve vzniknout trauma, zakomplexovanost, pocit méněcennosti apod. Rozlišujme ponižující facku a bytí, a pohlavek a přes zadek.


Žádné komentáře:

Okomentovat