neděle 9. dubna 2023

Náboženství a velikonoce.

Všechna tři náboženství vycházejí ze stejného kmene, a tím je židovství (judaismus). Ale to co bylo před tím, bylo ještě víc rozdrobené než dnes. Dnes je to tedy celkem spojené, proti stovkám bohů, které si stejně tak bránili, jako my ty pouhé tři bohy. 
Dokážete si představit že by stejné náboženské "války" jaké se vedou dnes křesťany, židy, muslimy, vedli mezi sebou jednotlivé země? No možná v Evropě mezi severní, jižní, východní, západní, střední Evropou. 
Buďme rádi alespoň za tohle spojení, které je zřejmě už maximálně možné. Lepší to nebude. Rozhodně je lepší než v dobách ještě před tímto uspořádáním. Ale nechápu proč tolik rozepří, když ty hlavní pilíře své víry mají stejné. 
A další důležité body jejich víry jsou také velmi podobné, jen občas maličko pozměněné. A všichni mají hlavně jednoho Boha, Mojžíše, Krista, ráj, svatý, stejné a podobné legendy. A všichni čekají na proroka a poslední soud. Všichni slaví zrod a zánik a mezi tím osvícení a zázraky. A všichni slibují boží trest nebo odměnu. 
Tak kde je problém? Proč největší svátek tří největších náboženství, vede k ještě větším rozepřím, místo aby je to spojovalo? Rozumný člověk by čekal, že je to naopak trkne jak si jsou podobný. A naopak by měli toto období využít k cestě k sobě. Přece všechna tři náboženství učí jak je jejich bůh mírumilovný. Tak že ti co živý tu nenávist jsou proti Bohu. Tak že, v největší boží svátek si přeji, aby věřící lidi pochopili a místo válek, bojů, střetů, vyhledávali mír, pokoj, porozumění. Aby konečně naplnili smysl vlastní víry, vlastního náboženství, vlastního Boha.

Žádné komentáře:

Okomentovat