pondělí 10. dubna 2023

Nebojme se důchodové reformy

Někdo špatně chápe nebo úmyslně šíří lži o důchodové reformě. Věk dožití se zjišťuje minimálně na dvě až tři generace dopředu. Proto se už 35 let a dalších 20 let nemění. 
Po revoluci se to týkalo právě narozených a dětí předškolního věku. Tedy lidí kterým je dnes 35 až 40 let. A to co platilo před 30 lety kdy se o reformě začalo mluvit platí i dnes. 
Lidé nad 40 let budou chodit do důchodů nejdéle v 65. Reforma se tedy týká stále jen těch 40 a méně. Akorát je rozdíl v tom, že jim mohlo být jasno už přes 30 let. 
A čím víc se to bude odkládat tím to bude horší. Tedy pro ty který stále čekají to bude fakt naráz jak do zdi. Pro ty co na nic nečekají, to bude jen trochu nepříjemné.
Nakonec, to co se děje ve Francii není proto že za 30 let budou chodit do důchodu v 64, ale že budou chodit do důchodu v 64 už do roku 2030. Tedy ve Francii se to zvedne za 7 let, v Čechách za 30 let. 
Francouz se nestačí na to připravit, Čech ano. A ty kterých se to týká, už měli na tu přípravu dalších 30 let čas, protože se to tu probírá už těch 30 let. 
A hloupostí nebo záměrem se šíří i strach z toho, že se do důchodu už nebude chodit a bude se pracovat až do smrti. Ne, i když se bude zvyšovat věk odchodu do důchodu, vždy to bude nastaveno na průměr 20 let dožití v důchodu. 
A stejně hloupé nebo záměrně se šířící je informace že sice ano, ale všichni budou mrzáci div že ne ležáci. To určitě ne, protože i to zdravotnictví bide na úplně jiné úrovni. 
Možná budeme užívat léky a projdeme nějakými operacemi, ale které nám zajistí plnohodnotný život. Ale hlavně bude celkem celá populace na tom jak fyzicky tak mentálně mnohém lépe než dnes. 
Proto se občas dělají reformy, aby právě narození děti věděli kdy jdou do důchodu. A těm se to nemění, tedy nevzdaluje. Ale mění se to těm jejich dětem co budou mít. A takto to jde od generace ke generaci. A každá následující generace je generací zdravější a s větší délkou života. Proto se jí zvyšuje věk odchodu do důchodu. Za mě zcela logické.

Žádné komentáře:

Okomentovat