neděle 23. dubna 2023

Je Bible fikce?

Satan, čert, vznikli asi 1000 let po sepsání biblických textů, a nevím jestli dokonce 1000 let po sepsání bible. Původní texty to nezmiňují. Tedy ne přímo tyhle bytosti. Zmiňují jen nějaké jezera nebo jámy s plameny. Prostě něco jako dnes peklo nebo očistec. Ale nezmiňují jmenovitě ani ráj nebo nebe. Ráj zřejmě vznikl spolu s peklem, a to v pozdějších dobách. Ale co je hlavní. Rozdělení lidí které půjdou do "ráje" nebo "pekla", přijde až po návratu Ježíše, kdy mrtví ožijí a postaví se s živými do řady, a teprve ježíš je rozdělí. Tak že strašit rájem nebo peklem už teď je pitomost a neznalost bible a biblických textů. 
Každopádně se původní biblické texty nezmiňují o protějšku boha, tedy ďáblovi, ale ani o ráji a pekle, a už vůbec že lidé budou rozděleni do těchto dvou sektorů hned po smrti. Proč to bylo takto prezentováno má dvě vysvětlení. 1) nejen v tomto případě, ale i dalších případech biblických textů, to mohlo být špatným překladem původního hebrejského textu. 2) záměrně proto, aby církev vysvětlila proč se děje zlo, když se hlásá že bůh přece koná dobro. A jak jinak a jednoduše to jde vysvětlit, než že kromě boha ještě existuje ďábel. Samozřejmě pro zvídavé, kterým nestačí jednoduché odpovědi, vyvstane otázka. Pokud vše stvořil a řídí bůh, musel stvořit a řídit i ďábla.
Možná že celá bible je špatným překladem původních textů. Možná v tom byl i záměr těch kdo potřebovali lidem předložit jediné státní náboženství. Možná proto je bible plná nesmyslů. A možná proto, že neexistují důkazy, tak zahltíme věřící takovými informacemi, které je pohltí a nebudou hledat pravdu. Proto bylo třeba bibli napsat složitě, nesrozumitelně, zavádějícími a nejasnými informacemi. A informacemi s více možným vysvětlením. Možná v sepsání (respektive složení) bible z biblických textů, byla záměrně vybraná tak jak byla. 
Možná by si měli všichni přečíst nejen bibli, korán, tóru, ale komplet biblické texty. A nejlépe vše na jednou, ne jen bibli - křesťané, korán - muslimové, tóru - židé. Aby poznali víru všech. Oni ty rozepře nejsou proto že by znali nebo neznali své náboženství. Ale že neznají náboženství druhých. Došli by k poznání, že si jsou hodně podobní. A možná by si podali ruce. Samozřejmě bych to čtení doporučil především hodnostářům těch církví. Obyčejní věřící by se bez nich dohodli už dávno.

Žádné komentáře:

Okomentovat