čtvrtek 18. července 2024

Teď už musíme vydržet, protože je to už defakto naše válka, s tím že bojiště je na Ukrajině.

Rusko je na tom hůř, než si myslíte. Ptejme se, kdy prohraje, vyzývá historik Snyder

Článek Anny Dohnalové na Aktualne.cz

"Neměli bychom se ptát, jestli Ukrajina prohraje, ale kdy prohraje Rusko," prohlásil v Praze elitní americký historik Timothy Snyder. Na své přednášce a v následné debatě, pořádané Českým rozhlasem Plus a Knihovnou Václava Havla, vysvětloval, že se Kremlu nedaří naplňovat jeho vojenské cíle a výrazně ztrácí dech i ruská propaganda.

"Myslím, že nikdo z vás nesleduje ruskou propagandistickou televizi tak často jako já," zavtipkoval Snyder a celý sál vršovického Vzletu, kde vystupoval, se rozesmál. "A řeknu vám, že zpočátku ruská verze příběhu vypadala organizovaně. Teď už to tak není. Ztrácejí ho. A to ke všem ostatním prohrám na bojišti," je přesvědčený historik a profesor na prestižní Yaleově univerzitě, který se dlouhodobě věnuje dějinám východní Evropy.

Ruská armáda se nyní potýká s dosud nejvyššími ztrátami od začátku invaze. V květnu a červnu bylo podle dat britského ministerstva obrany pravděpodobně zabito nebo zraněno více než 70 tisíc vojáků. Souvisí to s tím, že Rusko otevřelo novou frontu v Charkovské oblasti a zároveň dál silně tlačí na mnohasetkilometrovou frontovou linii na východě a jihu Ukrajiny.

"Rusové v podstatě přišli o stejný počet vojáků jako Američané ve Vietnamu, aby ve výsledku nezabrali v podstatě žádné území v Charkovské oblasti. Osobně si myslím, že ruský stát je na tom mnohem hůře, než si lidé obecně uvědomují," uvedl Snyder, autor oceňovaných bestsellerů jako Krvavé země nebo Cesta k nesvobodě. Britové předpovídají, že ruských vojáků na Ukrajině bude v příštích dvou měsících umírat asi tisíc denně.

Rusko podle Snydera také sužují ekonomické obtíže. Historik poukázal na to, že režim Vladimira Putina čelí hospodářským problémům v důsledku západních sankcí, což ho nutí prodávat suroviny Číně, aby tím zalepil vzniklou díru na trhu. Kromě toho má také potíže s výrobou základních artiklů, které potřebuje pro vedení války.

"Pokud se Ukrajině podaří udržet si podporu Evropy a Spojených států v dlouhodobém horizontu, alespoň po dobu čtyř nebo pěti let, bude mít ekonomickou převahu," míní Timothy Snyder.

Celý článek: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rusko-je-na-tom-hur-nez-si-myslite-ptejme-se-kdy-prohraje-vy/r~09622b9c437f11efbb77ac1f6b220ee8/

Teď už musíme vydržet, protože je to už defakto naše válka, s tím že bojiště je na Ukrajině.

Žádné komentáře:

Okomentovat