čtvrtek 25. července 2024

O důchodech 2

Důchodová reforma je potřeba a kdo to nechápe je hlupák nebo myslí jen na sebe. Pokud někdo stále čeká že se o něj postará stát, ten ať se nediví do bucna. Momentálně nastavená reforma je minimum co se musí udělat a rozhodně to není nějaká katastrofa, jak se nám populisté a extremisté snaží nalhat. 
A kdo se bojí, tak buď žije na vysoké noze, nebo naopak měl či má takové zaměstnání, které vás neuživí už dnes a tak v důchodu bude také živořit. A nebo je příliš náročný a nehodlá se uskromnit, a pokud vás situace donutí uskromnit (třeba už žádné luxusní dovolené) tak se budete cítit jako chudák. 
Také znám jednoho, kde má každý z rodiny slušně zařízený barák, slušné auto a stále se cítí jako chudák. Zkusím příklad pro výpočet průměrného důchodu průměrným platem, pokud by měli vaše celé daně jít jen na váš důchod: cca 45000 - 6,5% soc. = 3000 Kč měsíčně. 3000x12m x 50let = 1,8 mega. 
Dejme tomu budete 20 let v důchodu 
(samozřejmě není možnost zjistit vaše dožití, proto se počítá průměr. Když umřete dřív smůla když déle tak naopak vyděláte) tak 1,8 mega : 20let : 12mes. = 7500 Kč měsíční důchod. Tak za vaše sociální za 50 let práce, budete mít 7500 Kč důchod. Berete? 👍😂
Samozřejmě platy rostou a tak rostou i daně. Na důchod počítejte jen ty sociální. Zdravotní jde na zdravotnictví a daň jde na chod státu. Tak si 50x (každý rok) zvedněte ty 3000 o cca 5%. Za 50 let budete brát max kolem cca 30 000 Kč důchod měsíčně. Zkuste si spočítat ceny základních potravin a znásobit to stejně a zjistíte, že i za 50 let těch vašich sociálních daní, vám dá důchod hodně malý, ne moc nepodobný k těm 7 000 dnes. Berete? 👍😂 

Žádné komentáře:

Okomentovat