sobota 6. července 2024

O víře: Achillova pata evoluce. úvodní debata

Úvodní diskuse.
Jarmila Králová: DNA má jasný, neměnitelný a nezměnitelný předem daný program, proto nemůže platit evoluční strom života…. A věda nevyvrátila existenci Boha, který musel stát ne-li za vším tak na počátku….
Já: Tady bych rád připomněl stovky druhů hospodářských a domácích zvířat, rostlin a stromů, který nemají už nic společného s původními druhy. Nemluvě o geneticky upravených potravinových surovinách. A vše dokázal člověk. Tedy evoluce funguje, i když mnohem pomaleji než člověk. Věda dokázala že podmínky mění DNA života.
A tím jsem u druhého bodu. Věda samozřejmě nevyvrátila existenci Boha a ani to neměla v úmyslu. Ale vyvrátila to že za vším musel bezpodmínečně být Bůh. Dokázala že nemusí, viz předchozí odstavec u druzích domácích zvířat a rostlin. 
Pavel Kostečka: archeologie a další vědy, potvrdili biblické stvoření světa… Změny probíhají (tím vyvrací paní Královou, že změny nemůžou probíhat protože jsou předem dané). Tvar země vymodelovala potopa.
Já: né, nepotvrdili, naopak vyvrátili. Tisíce nálezů, bádání, prověřování, naopak čím dál víc vyvrací stvoření a čím dál víc potvrzuje přirozený vznik světa a života. Mimo jiné vyvrátila předem vymodelovaný tvar země. Ten mění tektonické desky. A voda fakt nevymodeluje hory. Ty naopak narušuje. Zábavná byla zmínka o tom co dokáže povodeň, aniž by mu došlo, že povodeň nemodeluje kopce ale naopak vše ničí včetně hrází a kopců. Tak že fakt nemůže formovat hory.
Oldřich Svoboda: byl bůh na počátku evoluce nebo vše stvořil. A tvořil to sám nebo vedl evoluci… To ostatní je navzájem si odporující fakta, kázání podle Bible a mnohé vyvrátila věda. Evoluci (výběr, zánik, vznik) přirovnal k nacismu, což je totální nepochopení evoluce. 
Já: jsem ochoten přijmout fakt, že bůh byl na počátku evoluce. Stvořil základní informace a dodal energii (stiskl nějaké pomyslné tlačítko) a od té doby už vše nechal na evoluci. Co bylo před tím impulzem k počátku evoluce, dává prostor pro existenci Boha. Ale né takového boha kterého si vymysleli lidé. 
Radim Passer a Tomáš Chmel: Vševědoucí, všemohoucí, všudypřítomný bůh, co o všem rozhoduje a vše řídí. A kdo to nechápe je hlupák a řídí ho ďábel. Bible je vlastně popis všeho co bylo, je a bude. Je tam všechno jasně a srozumitelně, že jen hlupák to nemůže pochopit. A rozhodně nikdy nepochopíme Boha jen ho musíme přijmout a následovat. (Moje interpretace jejich slov, ale celkem podobná) 
Já: čisté kázání. Ti předchozí se alespoň snažili své myšlení doložit důkazy, i když vycházející z Bible než z vědy. Tihle dva už jen kázali jako v kostele. A opakovali stále stejné pochybnosti o Darwinovy a evoluci, jako byli v 19 st., kdy věda byla ještě v plenkách a sama neznala odpovědi. Dnes už je situace jiná, věda je úplně jinde než byla před 200 ty lety, ale věřící stále používají stejné argumenty jako kdysi. Od té doby přibylo víc důkazů pro evoluci a ubylo víc argumentů pro stvoření. Ale pravdou je že pokud se nezjistí kde se vzali základní prvky pro vznik vesmíru a života, tak tu stále bude otázka existence Boha.

https://www.youtube.com/live/y0SrGD-rtDI?si=kGF1lzq0cfipB-jK

Žádné komentáře:

Okomentovat