čtvrtek 25. července 2024

Proč konunismus prohrál

Proč komunisti prohráli a komunismus padl? Protože komouši vsadili na špatného koně. Počítali s tím že dělníků a rolníků je většina, tak pečovali hlavně o tu většinu. Proto dělník a rolník byl na tom lépe než inteligence.
Neuvědomovali si, že ta menšina - inteligence, by je nechtěli odstranit kdyby byla svoboda, i kdyby na chleba nebylo. Zato ta většina - dělníci a zemědělci, by je neodstranili kvůli nesvobodě, ale kvůli nedostatku toho chleba. 
No a ten chleba došel, protože udržet dostatek chleba je těžší, než udržet nesvobodu. Nesvobodu udržíte lépe, zvláště když ti nejvíce svobodomyslné umlčíte a nejlépe navždycky. 
Zato hlad po chlebu neumlčíte nikdy jen se bude zvětšovat a bude stoupat nespokojenost. A tak se k té inteligenci přidali i ti hladový dělníci a rolníci. 
Každý sice z jiného důvodu, ale všem tu něco chybělo. A proto ti inteligentní (né nutně vzdělaní) jsou rádi za demokracii a těm dělníkům a zemědělcům by nevadila totalita, hlavně že je ten dostatek chleba. 
A proto se nemůže vrátit komunismus dříve, než přijde na dělníky a rolníky bída, že ani na chleba nebude. A chleba je zatím nadbytek. 
PS: ten chleba značí dostatek, ne chleba jako takový, chápete. A co je myšleno dělníky, rolníky a inteligencí, je také snad známo.

Žádné komentáře:

Okomentovat