čtvrtek 25. července 2024

O Bibli 1

Chyby tipu “jedni viděli druzí neviděli, jedni slyšeli druzí neslyšeli” se dají omluvit nebo vysvětlit, protože Bible je psaná (respektive složená s textů) od několika autorů s odstupem několika století, kteří se vzájemně neznali. Ale zásadní jsou takové chyby, které vyvracejí vše co je psáno, a na kterých stojí sama Bible a víra v Boha. Víra stojí na vzniku světa, vzniku člověka, potopě, 10 ran božích a další boží zásahy, život a ukřižování Ježíše. 
Ve všem jsou takové nesmysly, že to vyvrací skutečného boha nebo minimálně že Bůh psal, respektive diktoval či vedl mysl a ruku pisatelů biblických textů. Veškeré biblické texty jsou od A do Z vymyšlený člověkem. Kdyby je mněl psát, diktovat nebo myšlenkou vést Bůh, tak v tom textu není tolik nesmyslů. A co víc? Bůh přece musel vědět že budou pochybovači. Nakonec to se neustále opakuje všemi texty. 
Proč tedy nenapsal nebo nevedl pisatele k vysvětlení všeho co co je psáno? 
Proč udělal nebo nechal udělat tolik chyb v textu? 
Proč nepopsal jak funguje vesmír když ho stvořil? 
Proč nepopsal jak mohlo ze dvou lidí a jejich dvou synů, z toho jeden byl zabit, vzniknout celé lidstvo?
Proč dříve trestal a dnes nechá bez trestu nejhorší lidské zrůdy?
Proč nechal zemřít vlastního syna? 
Proč je hříchem incest a přitom očividně lidstvo muselo vzniknout dvakrát z incestu: 1 Adam a Eva. 2 Noe a jeho rodina, kdy byli všichni z jedné rodiny. 
Proč byla Archa tak malá? Jak tam mohlo přežít tolik zvířat aniž by za skoro rok na lodi neumřeli hlady?
Proč není popsán celý život Ježíše ale jen narození a smrt? A to ještě ta smrt prostě musela být jinak než se píše. 
Proč když má takovou moc, neřídí člověka k dobrotě a lásce? Jasně, duha - smlouva…. Ale copak by o tom někdo věděl? Přece o všem rozhoduje. Tak proč nerozhoduje o člověku už při plození? Jak by někdo mohl vědět, že se měl původně narodit Hitler ale nakonec se narodil Havel? 
Chyby v bibli bych nehledal v maličkostech, ale v hlavních pilířích, na kterých stojí a padá víra a církev. A ty pilíře jsou na sakra vratkých sloupech. 

Žádné komentáře:

Okomentovat