čtvrtek 25. července 2024

O lidech

Jak je na tom člověk psychicky, rozhodně nestojí na fyzické práci ale na jeho postoji k životu. Na jeho vnímání světa kolem. Na jeho vnitřní síle. Psychicky se můžeme vysílit i při fyzickém napětí, tedy i ten co celý život dře rukama. Prací není jen práce rukama ale i práce mozkem. Dnešní psychicky nemocní nejsou nemocní protože nic nedělají, ale proto že jejich život jim nedává smysl. Akorát méně inteligentní to víc řeší alkoholem a drogami, více inteligentní to řeší navíc frustrací. (Vyhýbám se označení (ne)vzdělaní, protože to nutně nemusí souhlasit s inteligencí). 
Pravdou je že čím je člověk vnitřně, mentálně, psychicky vyrovnanější tím je zdravější i na venek, tělesně, fyzicky a naopak. Ale to záleží na našem nitru ne na tom, kolik toho ručně uděláme. To by nejnemocnejší byli děti a studenti, důchodci, zástupci států, vědci, majitelé firem, prostě všichni, který mají na práci pomocníky. 
A nejzdravější by byli horníci, hutnící, dřevorubci, a prostě všichni s těžkou prací. To že je to často naopak, je také pravdou. Nejvíce se ta práce naopak ukazuje na těch co pracují rukama ne na těch co pracují hlavou. Né nadarmo se říká: práce šlechtí ale huntuje tělo. V tom citátu je odpověď na tento příspěvek.

Žádné komentáře:

Okomentovat