čtvrtek 25. července 2024

O Bibli 2

Proč by proboha dělal tak složitě některé své činy? Prostě potopa nebo 10 ran Egyptských, by skutečný bůh fakt neudělal. A už vůbec né tak jak je to popsané, případně by dodal přesný popis. 
Pokud tedy přijmeme názor věřících na obrovskou inteligenci boha, tak proč z něho věřící a jejich církve dělají pitomce? Protože provedení podle bible je blbost.
Stejně tak by mohl dohlédnout aby se nerodili "hitlerové a stalinové" ale lidé s demokratickým liberálním myšlením. Věřící přijdou sice s nějakou smlouvou znázorněnou duhou že nebude už zasahovat.  
Ale už vám neodpoví na otázku: a jak by to asi lidi poznali a zjistili, proč se už po tisíci letech nenarodil žádný Hitler, Lenin, Stalin, Putin, Kim....? Nikdo by to nezjistil a tak by nikdo nic nevěděl o porušení smlouvy. 
A přitom by se bůh a přirozený vývoj nemuseli vylučovat. Dokonce se už objevují názory, že bůh by mohl být na počátku, tedy dodal základní prvky a impulz, a potom to už nechal na evolučním vývoji. 
Nebo že bůh řídí, respektive že dohlíží nad tím evolučním vývojem. Ale až na ten počátek už do ničeho nezasahuje. S tím bych se uměl stotožnit spíš, než s nějakým stvořením a že vše je v božích rukách. 

Žádné komentáře:

Okomentovat