středa 31. května 2023

Komunistické myšlenky fakt ne.

Na podporu komunistické myšlenky někteří odkazují na Kibuce, rodiny, farmy různých izolovaných komunit. Samozřejmě že systém který funguje v malých skupinách by se dal nazvat komunismem. A funguje ne kvůli komunistické myšlence ale kvůli přirozenému vývoji. Víc než o ideologii, to je o nutnosti. 
Je zcela logické aby malá skupina lidí, žila podle kolektivních podmínek. Ale je i zcela očividné že je to ekonomicky velmi slabá společnost. Ale o to víc musí dodržovat kolektivní dohody, jinak by systém nefungoval. A proto jsou nepřizpůsobivý vyloučeni z komunity dřív než by nastaly problémy.
A některé věci jsou samozřejmě stejné pro všechny režimy. Proto někteří mohou štědrý sociální systém považovat za komunismus. I když pro komunisty by byl samotný komunismus jen hrozným kapitalismem, tedy v případě že by v tu chvíli nebyli u moci. To i brutální kapitalismus považují za komunismus. 
Příklad máme v Číně, kde je ekonomicky kapitalismus ale protože tam vládnou komunisti, tak to považují komunisté za komunismus. Zato velice sociální systém ve Skandinávii nebo i u nás, považují komunisté za kapitalismus nekomunisté za komunismus. 
Přitom komunismus nebyl ani náhodou sociální, protože udržoval celou společnost chudou a závisloslou na systému. Kdežto sociální systém je o tom, že podrží nad hladinou neschopné se o sebe postarat a některým i pomůže se o sebe postarat. A není to na úkor chudnutí a závislosti celé společnosti. 
To že komunismus nefunguje a je pro společnost škodliví ukazuje jeho historie. To že kapitalismus funguje a je pro společnost prospěšný ukazuje ještě delší historie. Za komunismu se společnost nerozvíjí a chudne. Za kapitalismu se společnost rozvíjí a bohatne. 
A je velká drzost tvrdit že komunistická myšlenka je skvělá a měla by se zavést, protože nebylo vše špatné, v zemi kde tu myšlenku zažili. To je to stejné, jako tvrdit že nacismus je dobrá myšlenka a měla by se zavést, protože nebylo vše špatné. 
Ne, komunismus i nacismus jsou zvrhlé, zrůdné a zavrženíhodné ideologie. Které se ukázaly jako velmi špatné, jak politicky tak ekonomicky, tak i společensky.

Žádné komentáře:

Okomentovat