úterý 2. května 2023

Jak by mohla vláda vysvětlovat své kroky.

Vláda by měla víc vysvětlovat své kroky. Souhlasím, ale… Zase jak si představujeme tu komunikaci. Jako že v přímém přenosu, přes videohovor, budeme nejen sledovat ale i se zapojovat do plánů vlády? Někteří si to takto zřejmě opravdu představují. A jistě, stále je co zlepšovat, ale také je třeba, aby se i lidi sami zajímali. Příklad k momentálně velkému tématu: důchodová reforma.
Mě třeba nemusí donekonečna nikdo složitě vysvětlovat důchodovou reformu, protože jsem to pochopil na poprvé. Prostě přibývá důchodců a ubývá pracujících který těm důchodcům ty důchody financují. Proto se musí zvýšit věk do důchodu, aby se maličko zmenšila skupina důchodců, který na důchody už nepřispívají, a maličko zvětšila skupina pracujících, který budou dál přispívat na důchody. 
A taky se musí zmenšit procentně důchody k platům a taky zmenšit valorizace, protože by s přibývajícími důchodci a ubývajícími pracujícími, logicky bylo ve státním rozpočtu méně peněz na ty důchody. A rozhodně by nebylo dobré, aby se postupně veškeré peníze ze státního rozpočtu dali na důchody, protože by nebylo na další věci.
Protože důchodci by sice důchody měli i bez reformy, ale neměli by žádné zdravotnictví, dopravu, sociální jistoty jako třeba pečovatelské služby a penziony pro důchodce, silnice, pošty, ale i hasiče a policii, a jejich vnuci školství, prostě celá infrastruktura by šla do kopru, protože by na to nebyly peníze, protože by je měli důchodci. 
A časem by i tak peníze došly, protože by na jednoho pracujícího bylo xx důchodců a ještě by musel dávat celý plat na důchodce, tak že by umřel hlady a nebyl by nikdo, kdo by dával na důchody, a tak by nakonec důchodci zemřeli taky.... Tenhle poslední odstavec je spíš zvednutý prst, aby jsme nevěřili populistům co říkají: reformy nepotřebujeme, na důchody bude.

Žádné komentáře:

Okomentovat