pátek 24. června 2022

Žijeme nad poměry

Zvykli jsme si na velký blahobyt a dostatek, v mnoha případech bez vlastního přičinění. Což mělo akorát za následek nadměrné plýtvání a pocit že na blahobyt a dostatek má právo každý. A tak mnozí považují za standart, spíš základní minimum a lidské právo, div že ne za ústavní právo, to minimum mít. No a dnes má každý za to minimum, tedy defakto chudobu to, že má "jen" kde bydlet, co jíst, co na sebe. 
Ti co jsou na tom lépe, tak pro ně je chudoba k tomu minimu, že mají "jen" na školné a kroužky pro děti, na dopravu. 
Pro ty co jsou na tom ještě lépe, pro ně je chudoba to vyjmenované, plus auto (neluxusní) a dovolená jednou v roce, místo bytu domek, nebo byt a chalupu.
A pro ty, co se mají ještě lépe, tak pro ně je chudoba k tomu vyjmenovanému i dvě auta nebo jedno luxusní, dovolená víckrát do roka nebo jedna dovolená a pár prodloužených víkendů v zahraničí.
Tak že, až bude pro nás chudoba jen to, že žebráme, jsme bez domova, nebo žijeme na ubytovně a žijeme tzv. z ruky do úst, oblečení z armády zápasy, a děti kterým nemáme ani na obědy ve škole, natož na kroužky nebo školní výlety, tak potom už budeme rádi i za to málo, co máme. 
Tedy že bydlíme v bytě, máme co jíst a co na sebe, dětem můžeme zaplatit obědy a případně alespoň jeden kroužek nebo školní výlety, máme na dopravu pokud jí potřebujeme. Potom nejsme chudí. Jen si prostě nemůžeme dovolit to, co ti, kdo jsou na tom lépe než my. Ale to není chudoba. 
To nám jen chtějí tento pocit vnutit všichni ti populisté, kteří v nás chtějí vzbudit závist, zášť a nenávist, a tak nám ukázat ty co za to můžou. Samozřejmě s tím, že oni to napraví a po potrestání těch co za to můžou, přerozdělí ten blahobyt a dostatek všem. 
Ne, naše společnost je bohatá, žije v blahobytu, máme dostatek. A to tak velký blahobyt a dostatek, že bychom v pohodě zvládli mnohém menší blahobyt a dostatek. Myslím že i 50% ztráta blahobytu Čechů, by nás nedostalo na hranu chudoby. 
Prostě bysme všichni neměli auta, neměli dovolené, děti neměli kroužky, nebo ne víc jak jeden, a asi by nejezdili na výlety, a někteří by prostě šli bydlet do menšího nebo pronajímali pokoje které nutně nepotřebují. Ale v drtivé většině by se žilo celkem ještě dobře. Měli by kde bydlet, co jíst, co na sebe (samozřejmě ne luxusní oblečení), měli na obědy pro děti, na dopravu. 
Tak pokud stále máme na bydlení, dovolené, auta, školní zájmy dětí, oblečení a dostatek potravin, tak že s nimi můžeme plýtvat, tak žijeme v blahobytu a dostatku, a nemáme se proč obávat. A tím, že se dnes budeme děsit apokalypsou, to rozhodně neodvrátíme, naopak to přivoláme. Třeba tím, že si zvolíme zachránce, kteří nás k té apokalypse naopak přitáhnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat