pátek 26. dubna 2024

Proč jsou pro nás svátky jen volným dnem?

Proč neslavíme svátky? 
Nejdříve nacisté a potom komunisté všechny svátky degradovali nebo zrušili až přímo zakázali. Horší byla samozřejmě ta degradace než to zrušení. 
Před nástupem nacismu a komunismu se běžně slavili nejen dnešní svátky, ale už pro většinu národa neexistující (sem počítám ty křesťanské). To že se ty svátky slavili, nám ukazuje spousta záznamů z minulosti, nejen písemných ale i fotek a filmů. 
Teď nevycházím jen ze záznamů z velkých měst, kde se to mohlo organizovat, ale i z vesnic. A také z různých tradic, zvyků, výzdoby a vůbec příprav na ty svátky. To všechno přerušili nacisté a komunisté. 
Buď zákazem, kde se to šířilo už jen tajně, v úzkém kruhu přátel. Tak že to pomalu přestala slavit většina národa, a proto je přestali mít v povědomí, ale i ze strachu. No a potom tu byla ještě horší forma ničení svátků, a to je degradace. 
To se týká především (nejen) Vánoc a Velikonoc, které se ani jedněm nepodařilo zrušit. Protože to byli příliš velké svátky aby je šlo zakázat. O to víc se jim podařilo zničit jejich význam. 
Ale mezi těmi degradovanými svátky počítám především vznik Československa potažmo jeho zánik a vznik Česka. Dále 1 máj, konec války, MDŽ, den matek. 
A to nás naučilo se stejně tak dívat na všechny svátky. Svátky se za 50 let dvou totalit stali nedůležité. Právě pro to, že jednou je máme, potom je nemáme, jednou to nejsou svátky, potom zase jsou. 
A také přicházejí svátky tendenční, tedy které slouží režimu. Prostě nám nacistická a komunistická totalita v tom udělali guláš. A jediné co nám zůstalo, bylo vždy volno. 
A proto v Čechách neznámé význam svátků tak jako svátky v jiných zemích. Ale vnímáme je jen jako dny volna. Tedy většinou. A bude záležet na dalším vývoji, jestli se to změní nebo né.

Žádné komentáře:

Okomentovat