pátek 26. dubna 2024

Možná je čas na změnu politických subjektů.

Myslím že by to ty obskurní kroužky russáckého přátelství měli zabalit. Vycházím z dlouhodobých preferencí. Pomalu se naše společnost začíná profilovat tak na maximálně 6 stran koalic a hnutí. SPOLU (lidovci a Top nejspíš skončili), STAN, Piráty, strana Babiše, SPD, a z mimoparlamentních skupin se pomalu utváří extrémně populistické levé a pravé hnutí. 
Tedy pokud si Babiš nepřestane hrát na politiku a tím neuloví třetinu až dvě pětiny voličů. Potom se možná stav rozroste o další cca 2 až 3 strany. Protože by jeho voliči přešli jinam, hlavně do těch dvou mimo parlamentních spolků, a záleželo by na tom, kdo by v tom spolku posílil, tím by získal pocit síly a šel by do voleb sám. 
Tedy se situace zpřehlední. Bude tu demokratická část: SPOLU, STAN, Piráti, a populisticko extrémní část: Babišovo hnutí, SPD, dvě další hnutí jako Dost (extrémní levice), a další která se utvoří. Tedy počítám to tak, že se každý chce dostat do parlamentu. Samozřejmě k tomu aby se tak stalo, je potřeba změnit volební zákon a zákon o politických subjektech.
Že nebude stačit jen získat XXX % pro státní peníze, ale dostat se do parlamentu. Věřím že by se rychle snížil (zanikl) počet politických spolků které sotva dosáhnou na státní dotace natož aby mohli atakovat 5ti % hranici do parlamentu. Některým z nich jde ve skutečnosti jen o státní dotace ne o politiku jako takovou, proto se snaží být co nejvíce populistické a extrémní. 

Žádné komentáře:

Okomentovat